Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HKMS zadovoljan

Riješen dugogodišnji problem: Medicinskim sestrama omogućeno priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija

Medicinske sestre, ilustracija (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr)
Medicinske sestre, ilustracija (Foto: Arhiva/Dnevnik.hr) Foto: Arhiva/Dnevnik.hr
Hrvatska komora medicinskih sestara dobila je odluku Ministarstva zdravstva o odobravanju Cjenika usluga za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija za medicinske sestre.

Hrvatska komora medicinskih sestara iznimno je zadovoljna odlukom Ministarstva zdravstva, kojom je Ministarstvo odobrilo Cjenik usluga vezanih uz postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija za provedbu dopunske mjere za strukovnu obrazovnu razinu medicinske sestre opće njege. Time je konačno riješen višegodišnji problem zbog kojeg medicinske sestre koje su završile srednju školu u nekoj od zemalja izvan Europskog gospodarskog prostora nisu mogle u Hrvatskoj provesti propisani postupak i dobiti Odobrenje za samostalni rad.

Pročitajte i ovo Ilustracija provedeno istraživanje Zabrinjavajući podaci: Njihovo zanimanje četiri je puta izloženije nasilju OB Zadar Stup zdravstvene njege Ravnatelj šokiran fotografijama pijanke u Općoj bolnici Zadar. Objasnio što će poduzeti

"Iznimno smo zadovoljni konačnim rješavanjem ovog problema. Dugo vremena se Ministarstvo zdravstva nije očitovalo o ovoj temi, no napori Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) oko usuglašavanja i priznavanja Cjenika konačno su urodili plodom i cjenik je odobren", ističe Slava Šepec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

Time je otvoren put za daljnje obrazovanje i rad 43 medicinske sestre/medicinske tehničare srednjoškolskog četverogodišnjeg obrazovanja koje su do sada aplicirale za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija, a koje zbog nepriznavanja Cjenika od strane Ministarstva zdravstva nisu mogle završiti postupak priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija, ishoditi Odobrenje i zaposliti se.

Podsjetimo, nakon što je u svibnju 2016. Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovlastilo medicinske škole da provode dopunsku mjeru provjere osposobljenosti medicinskim sestrama/medicinskim tehničarima iz trećih zemalja u profesiji za zanimanje medicinska sestra – medicinski tehničar opće njege i na taj način promjenu obrazovne kvalifikacije, Hrvatska komora medicinskih sestara je službeno zatražila nužnu suglasnost Ministarstva zdravstva na prijedlog ovog Cjenika. Prijedlog cjenika izradile su obrazovne ustanove u kojima se u Republici Hrvatskoj provodi strukovno obrazovanje medicinskih sestara opće njege.

Iste godine u prosincu, Ministarstvo zdravstva je uskratilo suglasnost uz obrazloženje u kojem stoji da naknada troškova provedbe dopunske mjere ne može biti viša od naknade koja se utvrđuje u postupcima koji se provode za prvostupnike sestrinstva. Međutim, priznavanje inozemne stručne kvalifikacije prvostupnicima sestrinstva provodi se u Komori, a priznavanje srednjoškolskog obrazovanja radi promjene obrazovne kvalifikacije te velikog broja razlike teorijske i praktične nastave moguće je provesti jedino u obrazovnoj i zdravstvenoj ustanovi pod nadzorom mentora.

Komora je u proteklom razdoblju opetovano nastojala riješiti ovaj problem, obzirom da nije imala utjecaja na formiranje cijena, škole su odredile cijene sukladno svojim stvarnim troškovima. Zaključno navodima kako je resorno ministarstvo konačno odobrilo medicinskim školama i ustanovama Cjenik čime su ispunjene pretpostavke za provedbu dopunske mjere za strukovnu obrazovnu razinu medicinska sestra opće njege.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene