Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U četvrtak u 12 sati

Liječnici će još jednom slikom pokazati koliko su nezadovoljni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinske sestre nedavno su izašle iz štrajka jer im je ministar obećao bolje radne uvjete, edukaciju i zapošljavanje.

No, da bi se to ostvarilo, potrebno je još puno vremena. Kako bi medicinske sestre i tehničari ojačali svoju ulogu u zdravstvu, savjete su potražili od američkih kolegica, s kojima surađuju posljednjih 20 godina.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Teški uvjeti rada, niz prekovremenih sati i nedovoljan broj zaposlenih - samo su dio problema koji muči medicinske sestre i tehničare.

'Najviše me rastužuje to da nije u redu da jedna sestra radi s pripravnikom cijeli dan, znači 12 sati. Sve, znači, odgovara jedna sestra, koja nije u mogućnosti sama izvesti cjelokupan posao onako kako se očekuje. A bolesnici, vjerujte, puno očekuju', kazala je Božica Jurinec, medicinska sestra u KB Sestre milosrdnice.

Glavna medicinska sestra u KBC-u Zagreb, Branka Rimac je kazala da je nezadovoljsvo sestara u tome da imaju previše posla te da ih je premalo. 'Ali radimo na tome da poboljšamo status medicinskih sestara', dodala je.

>> Nastavljaju se pregovori oko novog Kolektivnog ugovora

Na način da sestrinstvo napokon bude zvanje u pravom smislu. Kao što je, primjerice, u Americi. 'Imamo drugačiji sustav edukacije, kao i zdravstva. No, ono što je svakoj medicinskoj sestri zajedničko jest da njegujemo pacijente najbolje što možemo', kazala je Pamela Thompson iz Američke Udruge medicinskih sestara.

Ipak, razlika je velika. 'Ne možemo obrazovati, odnosno educirati vlastiti kadar, nismo autonomne u odlučivanju po pitanju naše profesije, dakle, nismo još uvijek direktorice bolnica', kazala je Mirjana Dumančić iz Hrvatske Udruge medicinskih sestara.

Nezadovoljni radnim uvjetima su i liječnici, koji su i dalje u štrajku. Najavljuju i nove poteze. 'U četvrtak na Cvjetnom trgu u 12 sati okupljaju se hrvatski liječnici kako bi još jednom slikom pokazali što misle i koliko su nezadovoljni', kazao je Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

'U četvrtak je, vjerujte, zvono za buđenje. Ako ministar spava, u četvrtak ćemo ga sigurno probuditi', kazao je Trpimir Goluža iz KBC-a Zagreb.

Naime, ni nakon 20 dana štrajka u zdravstvu nema dogovora oko novog kolektivnog ugovora. Liječnici nastavljaju sa štrajkom, a danas se razgovaralo o ključnim zahtjevima.

Pregovori su u završnoj fazi, ali to ne znači da će dogovor uskoro biti i postignut. Razgovaralo se o plaćanju dežurstava, a to je uz prekovremeni rad, jedan od ključnih zahtjeva.

I sindikalisti i ministar Rajko Ostojić slažu se da dijalog ide u dobrom smjeru, da su razgovori konstruktivni i da je moguće da će sve biti gotovo do 15. listopada, koji je postavljen kao krajnji rok za dogovor.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene