Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Medicinske sestre: Ministarstvo zdravstva nas ponižava!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinske sestre jedine se ne mogu školovati uz rad, a po direktivi EU od jeseni sestre sa završenom srednjom školom više neće imati primjerenu naobrazbu, niti će moći konkurirati na tržištu rada.

Hrvatska komora medicinskih sestara upozorila je ministra Ljubičića da je Pravilnik o specijalističkom usavršavanju medicinskih sestara neprovediv u praksi, jer 'ruši postojeći sustav odgovornosti, a sestrinstvo vraća u Šuvarovo doba', piše Novi list.

Pročitajte i ovo Akcija 30 dana mekanog kutka - 4 "30 dana mekanog kutka" Mentalno zdravlje djece: "Možemo govoriti o svojim emocijama o kojima inače ne možemo pričati tijekom nastave" Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Pravilnik definira sustav specijalizacija medicinskih sestara i tehničara po kriteriju radnog staža. Tako bi se medicinske sestre s manje od 15 godina radnog staža morale specijalizirati, a one s više od 15 godina imale bi status specijalista i mentora.

Predsjednica Komore, Dragica Šimunec, upozorava da medicinskim sestrama nedostaje formalno obrazovanje, dok specijalizacije to nisu.

'Suludo je govoriti o specijalizaciji sestara, kada ih u sustavu nedostaje 40 posto', rekla je Dragica Šimunec.

Školovanost medicinskih sestara u Hrvatskoj je ispod razine mnogih europskih zemlja, uključujući i Albaniju.

U Hrvatskoj je omjer sestara sa srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovanjem 90:10, a u Europi 50:50.

Nova direktiva EU ne prepoznaje stupanj srednje stručne spreme, tako 20.000 medicinskih sestara u RH sa završenom srednjom školom nominalno neće imati primjerenu naobrazbu. 

'Država je dužna osigurati obrazovanje svakome. Medicinske sestre jedine se ne mogu školovati uz rad, ili se školuju noću jer ih nema tko zamijeniti u bolnici', upozorila je predsjednica sestrinske komore.

'Uvođenje sustava specijalizacija neće riješiti niti jedan stvarni problem, a takvo rješenje ne postoji ni u jednoj europskoj zemlji', dodala je Šimunec. 

'Oko 30.000 medicinskih sestara u sustavu već sad radi zadnjim snagama. Malo ih je, teško im je, nemaju slobodnih dana. Od medicinskog kadra kojem je najteže, oni rade sprdnju', ogorčena je šefica komore, te traži od ministra Ljubičića da sestrama osigura školovanje uz rad i spriječi diskriminaciju u sustavu sestrinstva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene