Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJAJNI USPJESI

Medicinska senzacija u KBC-u Zagreb: "Naravno da nas je bilo strah, ali taj strah je nekako pozitivan jer želimo pomaknuti granice, pomoći tom djetetu"

Aktualno Galerija Velik uspjeh KBC-a Rebro - 2 Velik uspjeh KBC-a Rebro - 2 Foto: DNEVNIK.hr Velik uspjeh KBC-a Rebro - 1 Velik uspjeh KBC-a Rebro - 1 Foto: DNEVNIK.hr Toni Matić Toni Matić Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Miličić Galerija 1/4 >>
Sjajni uspjesi naših liječnika u KBC-u Zagreb! Prije nekoliko dana obavljene su dvije teške i jako rijetke transplantacije.

U jednoj operaciji su istovremeno pacijentu transplantirali i srce i jetru, a u drugoj su dječaku transplantirali pluća. Oba pacijenta dobro se oporavljaju i pod liječničkim su nadzorom. Dojmove je još sinoć u Dnevniku Nove TV podijelio profesor Gašparović koji je vodio jedan od timova, a o velikoj medicinskoj senzaciji danas su na konferenciji za novinare govorili i ostali liječnici.

Dr. Toni Matić već tri i pol godine prati i liječi dječaka kojemu su prije nekoliko dana u KBC-u Zagreb transplantirana pluća.

"Zbog visokorizičnog oblika leukemije je provedena transplantacija matičnih stanica tj. koštane srži, a nakon toga leukemija je došla pod kontrolu međutim došle su komplikacije transplantacije matičnih stanica - njegova koštana srž je ustvari napala njegove organe - napalo je gastro sustav, kožu, kosu, oči, međutim i pluća", rekao je pedijatar reporterki Dnevnika Nove TV Valentini Baus.

Toni Matić Toni Matić (Foto: DNEVNIK.hr)

Mjesecima je čekao adekvatna pluća drugog djeteta, priča nam doktor. I dodaje da nije jednostavno ostaviti emocije po strani nakon toliko dugo vremena provedenog s malenim pacijentom.

Pročitajte i ovo Uspješno presađivanje crijeva - 3 Povijesni uspjeh! Prvi put u svijetu izveden veliki pothvat na bebi od samo 17 mjeseci: "Život se nastavlja, a ona je hrabra"

"Naravno da nas je bilo strah, međutim taj strah je onako nekakav pozitivan jer želimo pomaknuti granice, pomoći tom djetetu, toj obitelji", dodao je.

Ovo je prva transplantacija pluća kod djeteta koja je napravljena u Hrvatskoj. Akademik Miroslav Samaržija, predstojnik Klinike za plućne bolesti, poručuje da je sada hrvatski transplantacijski program kompletiran.

"Učinak i učinkovitost cijelog transplantacijskog programa se u pravilu mjeri kvalitetom i dužinom života. ono što mi očekujemo da ćemo biti na visini najboljih svjetskih centara s nekih 65 posto ili 75-godišnjeg preživljenja."

A  4. siječnja liječnici su uspješno transplantirali pacijentu istovremeno - i srce i jetru. Organi su stigli iz inozemstva. Takva operacija je vrlo vrlo rijetka u svijetu.

"Transplantirano je srce, jetra i on se vrlo rano poslije operacije počeo oporavljati tako da danas hoda osjeća se posve dobro - ima odličnu funkciju i srca i jetre", rekao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila.

Toni Matić Davor Miličić (Foto: DNEVNIK.hr)

Pročitajte i ovo Hrvoje Gašparović - 3 DONOSI DNEVNIK NOVE TV Velik uspjeh liječnika iz KBC-a Zagreb: "Ovakva operacija uvijek je utrka s vremenom. Treba svima skinuti kapu"

Srce treba biti transplantirano u roku od tri sata, pa se ono prvo operiralo. Jetra može malo duže čekati. I potrebna je sinergija velikog broja ljudi.

"Ne postoji neki određeni strukturalni proces tko se koji dan treba javiti na telefon za transplantacije srca - mi to radimo iz osjećaja odgovornosti prema pacijentima, a ne zato što nam je netko stavio mandat da to moramo", kaže prof. dr. sc. Hrvoje Gašparović, predstojnik klinike za kardijalnu kirurgiju.

U prvih osam dana ove godine u KBC-u Zagreb obavljeno je već osam transplantacija. Godinu Rebro počinje i zelenim svjetlom za mega projekt s farmaceutskim gigantom Roš. To je projekt presonalizirane onkološke medicine koji bi trebao znatno poboljšati liječenje onkoloških bolesti. Projekt je dogovorio Plenković prije četiri godine.

"Izabrali smo opremu koja je najnovije generacije i time želimo liječenje tumora - zloćudnih novotvorina učiniti boljim i efikasnijim", kaže dr. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Ako sve bude po planu - prostor bi trebao biti gotovo za 10-ak mjeseci.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene