Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medački džep: Iskazi svjedoka spominju zlostavljanje civila i masakriranje civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu nastavljeno je čitanjem iskaza devetero svjedoka koji su prošli tjedan videovezom ispitani bez nazočnosti javnosti.

Riječ je o iskazima osam svjedoka iz Srbije i jednog iz Norveške, koje sudska publika ili novinari nisu mogli pratiti, jer su u skladu s odredbama o pružanju međunarodne pravne pomoći saslušani pred inozemnim sudovima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Uskoro obrane dvojice generala optuženih za zločin u Medačkom džepu

Većina svjedoka je u rujnu 1993. godine, kad je Hrvatska vojska zauzela Medačko područje, bila u srpskim postrojbama. Neki su nakon akcije sudjelovali u pregledavanju mrtvih ili su živjeli u selima u kojima su, po prvoj optužnici preuzetoj od Haaškog suda, hrvatski vojnici počinili zločin nad ratnim zarobljenicima, civilima i njihovom imovinom.

Četiri svjedoka još su prije trebali biti saslušani na zagrebačkom Županijskom sudu, ali se u zakazano vrijeme nisu pojavili pred sudom.

U iskazima koje je pročitao predsjednik Sudskog vijeća Marin Mrčela spominju se palež i pljačka, ali i priče o zlostavljanju zarobljenika te masakriranju civilnih žrtava. Jedan od svjedoka opisao je i tijelo ubijene žene koje je vidio na podu njezine kuće: 'Glava joj je bila odsječena i malo odvojena od tijela, a prsa su joj bila isječena na šnite. Od vagine pa do prsiju bila je rasporena.'

Isti je svjedok ispričao i o muškarcu kojega su hrvatski vojnici, obješena na drvo, gađali noževima: 'Četiri ili pet vojnika vježbali su gađanje noževima bacajući ih u tog muškarca koji je visio. Nisam mogao ocijeniti je li ta osoba živa ili mrtva. Vidio sam da su ga poslije skinuli s drveta, vezali o kola i vukli kroz selo.'

Više svjedoka na sličan je način opisalo kako su mučeni i zlostavljani kad ih je vojska ili policija zarobila u tijeku akcije. Tortura se, kako se doznaje, događala nakon zarobljavanja na bojišnici te u gospićkom i karlovačkom zatvoru i riječkoj vojarni. U zatvorima u Rijeci i Otočcu prema zarobljenicima se, kažu, ponašalo korektno.

Jedan od svjedoka ispričao je da su osim vojnika u ćelije ulazili i civili koji su ih tukli: 'Od tih batina ja sam pao u nesvijest, a kada sam dolazio svijesti, vidio sam da me jedan hrvatski vojnik polijeva vodom. Poslije smo svi bili tučeni i nekakvim palicama, a onda su jedan vojnik i jedan policajac došli i istjerali ostale van i rekli da nas ne smiju tući.'

Optuženi generali više su puta prigovorili čitanim iskazima ističući kako Hrvatska vojska tijekom oslobodilačke akcije na ličkom ratištu nije tako postupala.

Suđenje se nastavlja sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene