Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medački džep: Calvin ustrajao na sukobu kanadskog bataljuna s HV-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik kanadskog bataljuna u sastavu mirovnih snaga UN-a Thomas James Calvin ponovio je svjedočeći na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da su se kanadske snage sukobile s pripadnicima Hrvatske vojske koja je, tvrdi, nakon mirovnog sporazuma odugovlačila s povlačenjem iz Medačkog džepa.

Za razliku od ranijih medijskih istupa Calvin nije spominjao navodne hrvatske žrtve ubijene u sukobu koji osporavaju svi hrvatski izvori, ali i časnici UN-a koji su na suđenju za zločine u Medačkom džepu svjedočili ranije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca Slika nije dostupna Počele završne riječi o zločinima u Medačkom džepu

Calvin je na zagrebačkom Županijskom sudu svjedočio prošloga tjedna bez nazočnosti sudske publike ili medija.

U zapisniku kojega je danas pročitao predsjednik sudskog vijeća Marin Mrčela Calvin tvrdi da je sukob s HV-om trajao čak 15 sati.

"Dok smo prolazili s hrvatske strane je otvorena vatra. Isprva je bila slaba, a kada smo kretali naprijed sve jača i jača", kazao je Clein. Dodao je da su snage UN-a na svojim vozilima imale istaknute bijele zastave, ali da je HV na njih i dalje pucao, na što su Kanađani uzvratili.

Prema tvrdnjama kanadskog časnika, HV se nije želio povući sa zauzetog područja kako bi mogao nastaviti s paležom srpskih sela, a sve s ciljem etničkog čišćenja, odnosno kako se odbjegli Srbi više ne bi mogli vratiti u svoje kuće.

Prvooptuženi Ademi prigovorio je na veći dio Calvinova svjedočenja, ističući među ostalim da 15-satni sukob, čak i da ga je bilo, ne bi mogao proći bez žrtava. Odbacio je i svjedokove tvrdnje da ga ja Calvin na jednom od sastanaka primio za košulju i zaprijetio mu da naredi povlačenje svojih vojnika.

"To nikada ne bih dopustio niti bih ga kasnije, kako je i sam rekao, zvao na ručak", kazao je Ademi.

Calvin je hrvatskog generala koji je bio privremeni zapovjednik zbornog područja Gospić prozvao za zločine u Medačkom džepu, rekavši da je cijelo vrijeme bio svjestan što se događa. Ustvrdio je da vojnici samoinicijativno nikada ne bi mogli počiniti uništenje takvih razmjera te da je iza svega morala biti organizirana logistička podrška.

"Bunari su bili zatrovani, sve kuće uništene vatrom ili eksplozivom iznutra, stoka pobijena, a ljudi pobjegli ili ubijeni. Ne vjerujem da Ademi za to nije znao, a vjerujem čak i da je izdao zapovijed", rekao je Calvin.

Priča o sukobu koji Kanađani nazivaju svojom najvećom bitkom od Korejskog rata 50-ih provlači se kroz suđenje za zločine u Medačkom džepu od svjedočenja hrvatskih generala Petra Stipetića i Davora Domazeta-Loše u rujnu prošle godine. Tvrdnje hrvatske strane koja negira bilo kakav sukob ili žrtve tada je prenio i kanadski tisak, što je Calvin u medijima nazvao pokušajem prekrajanja povijesti.

Odbor kanadskog parlamenta proveo je 1998. istragu o navodnom okršaju kod Medaka, nakon čega je 2002. za "iznimno služenje kanadskih snaga u vrijeme sukoba pod izravnom vatrom" odlikovan cijeli pješački bataljun.

Priču o velikom sukobu na suđenju u Zagrebu opovrgnuli su i kanadski časnik John McGuinnes te danski pukovnik Vagn Ove Moebjerg Nielsen, za kojega je Calvin danas rekao da ga cijeni kao vojnika, ali da ne zna odakle crpi informacije.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene