Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medački džep: Agent SIS-a odbacio postojanje Sektora 1

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Suđenje generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu danas je nastavljeno svjedočenjem Gorana Kovačevića, nekadašnjeg agenta Sigurnosno informativne službe (SIS) u sastavu Norčeve 9. gardijske brigade.

Iako pozvan kao svjedok Ademijeve obrane, Kovačević je kazao da u vrijeme akcije nije znao za postojanje tzv. Sektora 1.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počelo iznošenje završnih riječi obrane generala Ademija Slika nije dostupna Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za Ademija i Norca

"Za Sektor 1 čuo sam iz medija, a tada nisam znao da postoji", kazao je svjedok, nakon što je Ademijeve obrana pokazala dokument s Kovačevićevim potpisom u kojem stoji da je Sektor 1 formiran i da su u njegovom sastavu i jedinice specijalne policije.

Na odvjetničke argumente svjedok je ponovio kako nije čuo za Sektor 1, rekavši kako se ne sjeća otkud se spominje u tom izvješću.

Taj sektor u optužnici se spominje kao Norčevo izdvojeno zapovjedno mjesto, sa zapovjedništvom u Bilaju, a navodno je osnovano isključivo zbog akcije oslobađanja tog dijela ličkog ratišta.

Kovačević je kazao da u akciji zauzimanja Medačkog džepa, zbog koje se optuženim generalima sudi za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, nije bilo uništavanja imovine te ubijanja ili zlostavljanja civila i zarobljenika.

"Ne znam da je bilo slučajeva da nije poštivana zapovijedi o povlačenju, a poštivane su i ženevske konvencije", rekao je.

Suđenje u prvom postupku koji je hrvatsko pravosuđe preuzelo od haškog suda nastavlja se u ponedjeljak, 10. ožujka kada bi se putem video veze trebali saslušati zaštićeni svjedoci iz Srbije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene