Obavijesti Video Pretražite Navigacija
John McCain u Dubrovniku

"Dobra izlika da posjetim jedno od najljepših mjesta na svijetu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki senator John McCain došao je u posjet Hrvatskoj. Stigao je na poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović s kojom se sastao u Opatiji.

Razgovorali su o razmjeni stajališta o stanju u jugoistočnoj Europi, naglasivši značaj vjerodostojne i individualne euroatlantske perspektive za sve države ovog područja i osiguranje trajne stabilnosti i napretka.

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

U tom pogledu, složili su se oko važnosti usredotočenosti američke administracije ‎i na ovo područje svijeta.

Predsjednica Republike i senator‎ složili su se i u osudi nedavnog korištenja kemijskog naoružanja u Siriji i nužnosti aktivnog pristupa međunarodne zajednice u odvraćanju daljnjih slučajeva poput navedenog kao i iznalaženja rješenja za ovu višegodišnju krizu.

Nakon Opatije, McCain se u Dubrovniku sastao s premijerom Plenkovićem s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u JI Europi i sigurnosnoj suradnji. 

"Najljepše mjesto na svijetu"

Ekipa Nove TV razgovarala je sa senatorom u Dubrovniku.

"Došao sam se sastati s premijerom i veoma sam zahvalan što možemo raditi zajedno posebice u Afganistanu, naše vojske su povezane, također ovo je dobra izlika da posjetim jedno od najljepših mjesta na svijetu. Razgovarat ćemo o brojnim pitanjima", kazao je McCain za Novu TV.

Rekao nam je kako je upoznat s ekonomskim problemima vezanim uz Agrokor, ali da u to nije uključen.

"Ovdje sam da zahvalim ljudima u Hrvatskoj za sve što su napravili", kazao je McCain.

Senator McCain inače odličan je poznavatelj političkih ali i gospodarskih prilika jugoistoka Europe. Geostrateška uloga Amerike na ovom području je jasna - kontrolirati utjecaj druge svjetske sile - Rusije. Bio je podsjećamo često u Ukrajini za vrijeme tamošnje krize s Rusijom.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima, situaciji u jugoistočnoj Europi i sigurnosnoj suradnji.

"Zahvalan sam na tome što hrvatska Vlada i hrvatski narod sudjeluju u našoj borbi protiv radikalnog islamskog ekstremizma. Nakon pada Rake mnogi će ljudi bježati i pokušavati doći do Europe i Sjedinjenih Američkih Država. Naši odnosi u toj borbi su iznimno važni i mislim da smo dosad u tome bili uspješni", kazao je McCain.

"Dolazak obavijen velom tajne"

Premijer Plenković je pak poručio kako je cilj "unaprijediti i gospodarsku suradnju, energetsku, u domeni obrane, sigurnosti"

"Naravno da se vodi računa o globalnoj sigurnosnoj sitiuacijii, razmotrili smo i trenutno stanje na jugoistoku Europ", kazao je Plenković.

Nakon sastanka premijer Plenković potvrdio nam je da se otvorilo i pitanje Agrokora.

"Malo smo to spomenuli da ga informiramo. To je očito tema kojom je bio senzibiliziran", kazao je Plenković.

Nakon sastanka senator McCain u društvu premijera i predstavnika gradske i lokalne vlasti prošetao je Dubrovnikom.

Daljnji planovi američkog senatora nisu poznati jer je sve vezano za njegov dolazak u hrvatsku obavijeno velom tajne. Događaj nije bio najavljen.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene