Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Možemo povećati izlaznost'

Maurizio Zennaro kandidat za zastupnika talijanske manjine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat skupine birača za zastupnika talijanske nacionalne manjine Maurizio Zennaro predao je u četvrtak svoju kandidaturu DIP-u.

Nezavisni, odnosno kandidat skupine birača za zastupnika talijanske nacionalne manjine Maurizio Zennaro predao je u četvrtak svoju kandidaturu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sastanka manjina i HDZ-a KRAJ DRUGE RUNDE 'Sve ove špekulacije o sastavu Vlade, ministrima... to je račun bez krčmara' Slika nije dostupna Analiza izbora Ivan Vrdoljak izjavio što očekuje od HDZ-a i Mosta

"Teško je sada odgovoriti na to pitanje. Međutim, vjerujem da možemo povećati izlaznost birača, ako to uspijemo to bi bio veliki uspjeh za nas", odgovorio je Zennaro upitan vjeruje li da na ovim izborima može 'zamjeniti', odnosno pobijediti Furia Radina koji već niz godina predstavlja talijansku manjinu u Saboru, a koji još nije službeno najavio kandidaturu DIP-u.

Zennaro dobrim smatra da u utrci za jednog zastupnika talijanske manjine bude više kandidata. "Tako naše sunarodnjake možemo potaknuti da izabreru onoga za kojega drže da će ih bolje predstavljati", rekao je Zennaro.

Prvim ciljem svog programa označava "pravo na dvojno glasovanje". "Talijanska se manjina na neki se način detalijanizira, upravo jer mora izabrati hoće li glasovati za političke stranke ili će dati etnički glas", kaže Zennaro i ističe da se u "političkom smislu i dalje želi boriti za pravo dvostrukoga glasa".

Poručuje kako ima i druge programe, pa i program koji se odnosni na škole i talijanske zajednice. "Nisam čovjek iz politike, svi naši sunarodnjaci nisu uključeni u rad talijanskih zajednica, želimo ih potaknuti da više aktivno participiraju u radu zajednica", kaže Zennaro.

Talijanska nacionalna manjina svog zastupnika bira u posebnoj, 12. jedinici u kojoj svoje zastupnike, ukupno osam, biraju i ostale manjine – tri biraju pripadnici srpske, po jednog talijanske i mađarske, jednog zajedničkog biraju pripadnici češke i slovačke, jednog pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske, a jednog zajedničkog pripadnici 12 'malih' manjina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene