446278
446278
446278
446278
446278

Maurizio Zennaro kandidat za zastupnika talijanske manjine

  • , 11.08.2016., 14:31
  • Autor:
  • komentara

Kandidat skupine birača za zastupnika talijanske nacionalne manjine Maurizio Zennaro predao je u četvrtak svoju kandidaturu DIP-u.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Nezavisni, odnosno kandidat skupine birača za zastupnika talijanske nacionalne manjine Maurizio Zennaro predao je u četvrtak svoju kandidaturu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

"Teško je sada odgovoriti na to pitanje. Međutim, vjerujem da možemo povećati izlaznost birača, ako to uspijemo to bi bio veliki uspjeh za nas", odgovorio je Zennaro upitan vjeruje li da na ovim izborima može 'zamjeniti', odnosno pobijediti Furia Radina koji već niz godina predstavlja talijansku manjinu u Saboru, a koji još nije službeno najavio kandidaturu DIP-u.

Zennaro dobrim smatra da u utrci za jednog zastupnika talijanske manjine bude više kandidata. "Tako naše sunarodnjake možemo potaknuti da izabreru onoga za kojega drže da će ih bolje predstavljati", rekao je Zennaro.

Prvim ciljem svog programa označava "pravo na dvojno glasovanje". "Talijanska se manjina na neki se način detalijanizira, upravo jer mora izabrati hoće li glasovati za političke stranke ili će dati etnički glas", kaže Zennaro i ističe da se u "političkom smislu i dalje želi boriti za pravo dvostrukoga glasa".

Poručuje kako ima i druge programe, pa i program koji se odnosni na škole i talijanske zajednice. "Nisam čovjek iz politike, svi naši sunarodnjaci nisu uključeni u rad talijanskih zajednica, želimo ih potaknuti da više aktivno participiraju u radu zajednica", kaže Zennaro.

Talijanska nacionalna manjina svog zastupnika bira u posebnoj, 12. jedinici u kojoj svoje zastupnike, ukupno osam, biraju i ostale manjine – tri biraju pripadnici srpske, po jednog talijanske i mađarske, jednog zajedničkog biraju pripadnici češke i slovačke, jednog pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske, a jednog zajedničkog pripadnici 12 'malih' manjina. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se