Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Raščistit ćemo situaciju'

Matić: Objava registra prije ulaska u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Predrag Matić najavio je u Splitu da će registar branitelja biti objavljen prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju (EU) te poručio kako pravi branitelji nemaju razloga zazirati od objave tog registra.

"Prije nego što uđemo u Europsku uniju mi ćemo tu situaciju raščistiti", istaknuo je ministar Matić odgovarajući na pitanje novinara na splitskoj Rivi, gdje je razgledao Sajam zadruga hrvatskih branitelja koji je otvoren u povodu 21. obljetnice osnutka 4. gardijske brigade.

Ministar je rekao da će registar branitelja biti objavljen u formi koju zakon nalaže. "Ja moram pripremiti sve zakonske osnove da bi na taj način registar bio objavljen i da bi izbjegli bilo kakve neugodnosti. Naglašavam po tko zna koji put da pravi branitelji nemaju ni jednog razloga da se boje i da zaziru od objave registra branitelja, a onim drugim, kao što sam milijun puta rekao - kako im Bog da", poručio je ministar Matić.

Pročitajte i ovo Registar branitelja više nije dostupan javnosti (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Je li ispunio svrhu? "Najčasniji popis" odlazi u povijest: Registar branitelja više nije javno dostupan Slika nije dostupna Nove beneficije Evo koja to prava branitelji i njihove obitelji mogu ostvariti prema novom Zakonu

>> ‘Nije istina da nitko nije objavio registar ratnika, učinio je to i SAD’

Po njegovim riječima, u Hrvatskoj ima blizu 30.000 branitelja nezaposlenih. "Imamo ukupno više od 500 braniteljskih zadruga od koji je 407 njih pri osnivanju i radu potpomognuto od Ministarstva branitelja, i to je najpozitivnija priča vezana za branitelje", ocijenio je ministar Matić. Smatra kako su braniteljske zadruge dokaz da branitelji nisu povlašteni i neradnici.

Ministar je kazao da braniteljske zadruge na ekološkoj osnovi proizvode zdravu hranu, a to je ono što se traži i u Hrvatskoj i u svijetu. Ministarstvo branitelja će im pokušati pomoći preko Ministarstva turizma da te proizvode plasiramo kao turistička zemlja, najavio je. Ministar Matić je istaknuo da braniteljske zadruge pri poslovanju nisu privilegirane, nego rade u skladu sa zakonom kako to rade i druge zadruge.

Matić: 4. gardijska brigada je ponos Splita

Za vrijeme davanja izjave novinarima na Rivi jedan je od prolaznika došavši blizu ministra Matića zamjerio da "ova vlast štedi na braniteljima", a ministar Matić je opovrgnuo takvu primjedbu podsjetivši kako Ministarstvu branitelja "proračun nije diran".

Za 4. gardijsku brigadu, koja danas obilježava 21. obljetnicu osnutka, ministar Matić je rekao da je jedna od najpoznatijih i najčasnijih brigada iz Domovinskog rata te da je ona ponos Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske. Ministar Matić je najavio da će se za današnjeg boravka u Splitu razgovarati s predstavnicima braniteljske populacije. "Želim čuti što ih muči i na koji način im Ministarstvo branitelja može pomoći", dodao je.

U kasnim popodnevnim satima ministar branitelja Predrag Matić i ministar obrane Ante Kotromanović, u povodu 21. godišnjice 4. gardijske brigade, položit će vijence i zapaliti svijeće na spomen kapeli Sv. Križa u bivšoj vojarni Dračevac a zatim će večeras nazočiti misi zadušnici u crkvi Svetog Stjepana na Sustipanu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene