Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mateković priznao otmicu Zagorčeva sina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Mateković, prvooptuženi za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca danas je iznoseći svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu priznao svoje sudjelovanje u tom zločinu, ali je odbacio tvrdnje tužiteljstva da je organizirao skupinu s kojom je planirao i druge otmice djece bogatih Zagrepčana.

"Izričito negiram da sam organizirao bilo kakvu skupinu. To mi nije bilo ni na kraj pameti", kazao je Mateković. Dodao je kako priznaje krivnju za otmicu Tomislava Zagorca, ali ne na način kako je to u optužnici opisao USKOK.

Pročitajte i ovo Drago Matanović Primio, a nije smio Ponovno nakon dvije godine! Povjerenstvo pokrenulo postupak protiv glavnog inspektora obrane Slika nije dostupna Novica Petrač priznao otmicu

Na otmicu sina svog bivšeg poslovnog suradnika odlučio se, kaže, nakon razgovora s ranije osuđenim Novicom Petračem, koji je rekao da od Zagorca treba "iskamčiti milijun ili dva eura" te da to neće ni osjetiti s obzirom "koliko se para nakrao". Dodao je kako su bili uvjereni da Zagorec o otmici sina neće obavijestiti policiju.

Kao i ranije Novica Petrač, Mateković je ustvrdio da kontroverzni poduzetnik Hrvoje Petrač nije bio umješan u zločin. Njegovo ime je u dogovoru s Novicom svojim supočiniteljima spomenuo tek kao potvrdu da je riječ o ozbiljnom poslu, no Hrvoje Petrač o tome nije imao pojma, tvrdi Mateković.

Veći dio obrane Mateković je posvetio svom ranijem odnosu sa Zagorcem, s kojim je od 2000. godine bio u više poslova. Ipak Zagorec je u svim poslovima bio tihi partner, a njegov je udio uvijek glasio na Marija Pleića, tvrdi Mateković. Tako su, prisjeća se, zajedno namjeravali ući u poslovni projekt vrijedan 800 tisuća tadašnjih njemačkih maraka u prostorijama zagrebačke Cibone i jedno vrijeme vodili klub Mango Mambo na Šalati.

Zagorec je navodno Matekovića tražio i da u gradske stanove za koje su znali da su prazni useli svoje prijatelje razvojačene branitelje. Zagorec bi ih potom uvrštavao na listu prioriteta za dodjelu gradskih stanova, a nekretnine nakon sređivanja dokumentacije od privremenih stanara jeftino otkupljivao i preprodavao po tržišnoj vrijednosti.

Tako se domogao velikog novca, kao i kada je MUP-u prodao dvije tisuće pištolja Glock. "Rekao mi je da je zaradom od tog posla isplatio tvrtku Lovac i još zaradio", kazao je Mateković.

Odbacio je ranije izrečene Zagorčeve tvrdnje da on i njegov brat stoje iza napada na Zagorca u garaži u Petrinjskoj ulici. "To je dobro znao i Zagorec koji mi je ponudio 100 tisuća eura da pronađem krivce. Da sam to napravio našao bi neke bezveznjake, okrivio ih i podigao laki novac" ispričao je Mateković.

Sudsko vijeće je prije Matekovićevog salušanja odbilo zahtijev
branitelja Hrvoja Petrača da se iz spisa izbace audio snimke
telefonskih razgovora koje je policija tajno snimila u vrijeme otmice. 

Obrana tvrdi da je policija namjerno izbacila sve razgovore Zagorca s Petračem, a nakon zahtijeva da dostavi sve snimke MUP je odgovorio da je poslao sve što ima. Za nedostatke u snimkama MUP je u današnjem dopisu optužio telefonske operatere, odnosno naveo tehničke nedostatke.

Suđenje se nastavlja u srijedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene