Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Biskup dubrovački:

'Nadam se da će do kanonizacije kardinala Stepinca doći što prije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biskup dubrovački Mate Uzinić istaknuo je u petak u Dubrovniku kako se nada da će se kanonizacija blaženog kardinala Alojzija Stepinca dogoditi čim prije, te dodao kako ne želi da različita mišljenja Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve o toj temi, udalje ih od međusobne komunikacije.

Biskup dubrovački Mate Uzinić na tradicionalnom susretu s novinarima uoči Feste svetog Vlaha, nebeskog zaštitnika Dubrovnika, također je izrazio nadu da će u kanonizaciji nekadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca pomoći Komisija koju je osnovao papa Franjo.

''Katolička crkva u Hrvatskoj ima jedan pogled na kanonizaciju blaženog Alojzija Stepinca, a Srpska pravoslavna crkva to gleda drugačije. Mi poštujemo razloge zbog kojih netko ima drukčije mišljenje, a nadamo se da će Komisija koju je osnovao papa Franjo, pomoći da približimo naša mišljenja. Mi katolici se nadamo kako će doći do što skorije kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca. Ali bez obzira na to ne želimo da nas razlike u mišljenjima udalje od međusobnog razgovora i komunikacije'', izjavio je Uzinić.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović razgovara s nadbiskupom Draženom Kutlešom Prvi TV intervju Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša za Dnevnik Nove TV o vrućim temama u Crkvi: "Trebamo napraviti smjernice za zaštitu maloljetnika" Slika nije dostupna Papa ispraćen uz povike 'Papa mi te volimo' Olujno nevrijeme poremetilo protokol: Papa Benedikt otišao je iz Hrvatske

Dodao je kako želi da to još više potakne na molitvu i na zajednički dijalog.
''Na taj način jedino možemo riješavati probleme među nama'', rekao je mons. Uzinić te dodao: ''Bog je zamislio da svi budemo jedno, u našoj različitosti koja je bogatstvo, a ne sakaćenje''.

Dubrovački biskup je izvijestio kako će za Festu svetog Vlaha, dubrovačkog parca, u Dubrovniku biti i izaslanik pape Franja, vrhbosanski nadbiskup karinal Vinko Puljić.
''Ova Festa je posebna po svom značenju jer obilježavamo 1700. obljetnicu od mučeničke smrti svetog Vlaha, a to je prepoznao i papa Franjo koji nam je poslao svog izaslanika, kardinala Vinka Puljića'', rekao je Uzinić te pročitao isječak iz pisma koje je kardinalu Puljiću poslao Sveti Otac.

''Značajna pobožnost koju dubrovačka Crkva njeguje prema svetom Blažu, odnosno Vlahu mučeniku, nikako ne dopušta da propustimo proslavu i javni spomen onoga čije se mučeništvo dogodilo pred 17. stoljeća. Uz to dolazi i spomen 600. obljetnice dubrovačkog zakona kojim je zabranjeno trgovanje robovima jer su kao bezvrijedni davani neki ljudi. Prikladno je i dolično da se taj događaj obilježi i s pravom istakne'', stoji u pismu pape Franje kardinalu Puljiću rekao je Uzinić.

Najavio je da će na ovogodišnjoj Festi biti i čikaški nadbiskup Vlaho Cupich.
Biskup Uzinić je također izvijestio da su pri kraju radovi na obnovi Crkve svetog Vlaha koja će nakon više od godinu radova biti ponovno otvorena, ali i blagoslovljena na prvi dan Trodnevnice u čast svetom Vlahu, u subotu 30. siječnja.
Dubrovački biskup ovom prilikom je najavio kako će se u subotu po prvi put upriličiti susret pravoslavnih monaha i monahinja te katoličkih redovnika i redovnica, a dubrovački paroh Vladan Perišić novinarima je rekao kako se nada da će to biti lijep susret i da će biti i budućih kontakata.
''Nadam se da će ti biti jedan lijep susret, ovo su neki prvi koraci, a moram reći da mi je tužno što su tek sad prvi koraci. Nadam se i budućim kontaktima koji će oni moći ostvarivati bez našeg posredništva ovakvim ugovorenim susretom'', rekao je Perišić. (Hina)


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene