Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočio bivši Matanićev branitelj

VIDEO: Matanićeva obrana optužila svjedoka za laganje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvonimir Zebec, bivši odvjetnik Roberta Matanića, prvooptuženog za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, odbacio je na zagrebačkom Županijskom sudu Matanićeve tvrdnje da ga je povezao i nagovarao na suradnju s Uskokovim istražiteljima.

'Matanić je nakon uhićenja sam tražio suradnju s predstavnicima Uskoka. Rekao je da je spreman kazati sve jer da za ništa nije kriv', kazao je Zebec koji se kao prvi svjedok pojavio na suđenju šesteročlanoj zločinačkoj skupini optuženoj za ubojstvo suvlasnika Nacionala 23. listopada 2008. u središtu Zagreba.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici Slika nije dostupna 'Suđenje stoljeća' Za ubojstvo Pukanića i Franjića 150 godina zatvora

Zebec tvrdi da je zbog Matanićeve želje da dobije status zaštićenog svjedoka poslao dopis Uskoku, nakon čega je u remetinečkom zatvoru dao iskaz istražiteljima koji je kasnije ponovio pred istražnim sucem.

Matanić je u svojoj obrani na početku suđenja rekao ga je Uskok izigrao, nudeći mu status zaštićenog svjedoka za lažni iskaz, pa je on temeljem sumnji, a ne neposrednih saznanja, kao naručitelje Pukanićeva ubojstva naveo Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdan, njegova kuma Slobodana Đurovića, također optuženog u ovom slučaju, ali i umirovljenog generala Vladimira Zagorca te Stanka Subotića Caneta.

Zebec je kazao da je Matanić na sastanku s predstavnicima Uskoka bio i nakon svjedočenja krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića, čijim je iskazom navodno bio zgrožen tvrdeći da je pun neistina.

Na taj je razgovor u remetinečki zatvor došao i ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan, ali je prisutan bio tek u uvodnom dijelu kada je Mataniću pojasnio da može ispričati ono za što misli da bi mu koristilo, a Uskoku pomoglo u rasvjetljavanju slučaja. Nakon toga Cvitan je otišao, a Mataniću nije davao nikakva jamstva i obećanja o statusu zaštićenog svjedoka, ustvrdio je Zebec.

>> VIDEO Matanić: Izigrali su me policija i USKOK!

>> VIDEO Đurovićev brat: Naša imovina dokaz je nevinosti

Tri mjeseca nakon susreta s Cvitanom Matanić je Zebecu otkazao punomoć i angažirao drugog odvjetnika. Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića kao kolateralnu žrtvu te planirala ubojstvo još dvije osobe na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Na optuženičkoj klupi nema Gudurića koji u sarajevskom zatvoru čeka izručenje te Milovanovića pritvorenog u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura.

Bivši branitelj prvooptuženog za ubojstvo Pukanića laže

Obrana optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića prigovorila je iskazu Zvonimira Zebeca, bivšeg odvjetnika prvooptuženog Roberta Matanića, istaknuvši da je neistinito svjedočio o Matanićevim kontaktima s USKOK-om.

'Zebec je u ključnim dijelovima neistinito govorio', ustvrdio je Rajko Mlinarić, branitelj navodnog organizatora atentata Slobodana Đurovića.

Kazao je da je Zebec lažno svjedočio o Matanićevim dogovorima sa šefom USKOK-a Dinkom Cvitanom i njegovim zamjenikom Slobodanom Šašićem te da je izbjegao govoriti o obećanjima i jamstvima koje su tužitelji navodno davali prvooptuženom Mataniću u zamjenu za svjedočenje.

Đurovićeva je obrana zatražila ispis telefonskih kontakata Zebeca s USKOK-om te neposrednih telefonskih kontakata s Cvitanom. Prigovorili su i dijelu Zebecova iskaza u kojem je rekao da je Matanića uputio u detalje dobivanja statusa krunskog svjedoka, jer je morao znati da Matanić uopće nije mogao dobiti takav status.

Svjedok je bio 'dezorjentiran u vremenu'

Odgovarajući na tvrdnje obrane, predstavnik USKOK-a Šašić kazao je da je Zebec bio 'dezorijentiran u vremenu' zbog čega je tražio da ga se ponovno ispita. No predsjednica sudskog vijeća Ivana Kršul to je odbila, kao i sve prijedloge obrane, osim da se iz zatvora u Remetincu zatraže podatci o tome kad su Šašić i Cvitan dolazili k Mataniću.

Nakon bivšeg Matanićeva odvjetnika na suđenju su svjedočili Valentina Ivčec i njezin mladić Frane Dumančić. Oni su neko vrijeme živjeli u stanu koji su prethodno unajmili optuženici te Krešimir Grubišić, prijatelj optuženog Luke Matanića.

U srijedu svjedoči Ratko Knežević

Suđenje će se nastaviti ispitivanjem novih svjedoka u srijedu, 18. veljače, a na idućem ročištu 25. veljače očekuje se svjedočenje poduzetnika Ratka Kneževića koji je za Pukanićevo ubojstvo optužio 'duhansku mafiju' i svog kuma crnogorskog premijera Milu Đukanovića.

Za udruživanje u međunarodnu zločinačku organizaciju koja je likvidirala Pukanića i Franjića te planirala ubojstvo još dviju osoba na zagrebačkom području optuženi su bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović.

Na optuženičkoj klupi nema Gudurića koji u sarajevskom zatvoru čeka izručenje te Milovanovića pritvorena u Beogradu. Tamo bi mu se zbog istog zločina trebalo suditi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem te navodnim naručiteljem Jocićem koji je za Pukanićevo ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene