Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crkva iz 13. stoljeća

Maslinar na Krku slučajno našao arheološko otkriće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnovija arheološka senzacija stiže nam s otoka Krka gdje je crkvicu iz 14. stoljeća sasvim slučajno pronašao maslinar.

'S obzirom da je bila zarasla, vjerojatno nitko nije ulazio godinama, desetljećima', kaže maslinar Goran Marević. Arheolozi i konzervatori brzo su ustanovili starost zidina crkve Sv. Sofije.

Pročitajte i ovo Dijete, ilustracija Zlostavljano najmanje 4815 djece Portugalska crkva isplatit će odštete žrtvama seksualnog zlostavljanja Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli"

Zaključili smo da je na poziciji Kartec na lokalitetu u povijesti se spominje crkva Svete Sofije od početka 14 stoljeća, od 1330. godine', otkriva arheolog Nino Novak.

Do proljeća je u planu početak korištenja otkrića u turističke svrhe i lokacija će biti označena, prezentirana edukacijskim tablama. Novac će se izdvojiti iz proračuna grada Krka. Uz crkvu ide očuvani kolni put također iz 14. stoljeća, koji je pronašao isti maslinar.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene