Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komplikacije s papirima

Mala Maša u raljama birokracije: Obitelj Milda želi pomoći, ali ne može

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
A i Sudbina malene Maše Lučić ujedinila je Hrvatsku. Riječ je o djevojčici koja ima tešku deformaciju mozga i u roku od mjesec dana mora na operaciju u Ameriku. Pomoći žele i roditelji male Stephanie Milde, kojima je ostalo nešto novca za njezino liječenje, no zbog birokracije to nije moguće.

Kada je imala devet mjeseci, Maši je otkriven Arnold Chiari sindrom. Kost joj pritišće mozak. 'Utječe na sve funkcije njene - govor, ravnoteža, hod, koordinacija, vid... Sve! Ona sa svim kasni. Grize sebe, grize nas. Da li je to zato što je boli ili nečeg drugog - ne znamo', kaže Mašina majka Vlatka Lučić.

Pročitajte i ovo Donald Trump Mir u Europi Otkriven Trumpov tajni plan za završetak rata u Ukrajini? "To bi značilo konačni kolaps svjetskog poretka" Ilustracija Kakav dječak Jeleni su otkazala oba bubrega i hitno joj treba pomoć: Nesebični čin njezinog sina rasplakao je regiju

Prije dvije godine je operirana, a nakon toga je još dobila i epilepsiju te svakodnevno ima napadaje. Jedini spas je operacija koja se može obaviti u Americi. 'Već 4 godine smo s njom po doktorima i bolnicama. Jednostavno je došlo do kraja i to je sad jedini spas za nju', kaže Mašin otac Danijel.

>> Za liječenje male Maše do sada prikupljeno 400.000 kuna

No, operacija je jako skupa. Da bi Maša opće pristupila na operaciju u Americi potrebno je 165.000 dolara, tj. oko milijun kuna. Mašini roditelji prisiljeni tražiti pomoć od dobrih ljudi, a otvorena je i humanitarna linija. Do sada je prikupljeno oko 400 tisuća kuna.

Roditelji malene Stephanie Milde, koja je donedavno bila u sličnoj situaciji, htjeli su donirati ostatak novca, milijun i 800 tisuća kuna, koji je ostao za njezino liječenje. No, tu se umiješala birokracija. Prema Zakonu, novac se jedino može dati putem Zaklade, koja još ne postoji. Procedura osnivanja je komplicirana i duga, pa je obitelj Milda uz pomoć odvjetnika započela prve korake. No, cjelokupan iznos ne smiju prebaciti na račun Zaklade. 'Ukoliko se taj cijeli novčani iznos stavi u osnovnu imovinu Zaklade, tada se taj novac ne može koristiti u ostvarivanje ciljeva i svrhe Zaklade. To je novac koji je trajna imovina Zaklade', kaže odvjetnica Višnja Galešić.

Obitelj Lučić kucala je i na vrata HZZO-a, no i tu se birokracija umiješala. Ne mogu im pomoći dok god ne dobiju suglasnost nekoliko liječnika, pa Lučićevi sada pokušavaju i te uvjete zadovoljiti. No, vremena je sve manje. Maša u Americi mora biti do 20. lipnja.

Svoje priloge građani mogu uplatiti na žiro račun 2484008 - 3114394615 IBAN: HR6824840083114394615 otvoren kod Raiffeisen banke na ime Maše Lučić te pozivom na humanitarni telefonski broj Hrabrog Mede 060 9014.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene