452278
452278
452278
452278
452278

Skuplja registracija ovisno o prijeđenim kilometrima? 'To je demagoški potez'

  • , 03.10.2016., 16:43
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo zaštite okoliša predlaže poskupljenje naknade za okoliš na osobne automobile.

 
 
 
 
Skuplja registracija - eko naknada (Video: Dnevnik Nove TV)
Skuplja registracija - eko naknada (Video: Dnevnik Nove TV)

Ta naknada plaća se i sada na redovnom godišnjem tehničkom pregledu, a poskupjela bi za sva vozila koja godišnje prijeđu više od 10 tisuća kilometara. Poskupljenje će, ovisno o prijeđenoj kilometraži, iznositi od 15 do 40 kuna po vozilu. Naplata po kilometraži uvodi se i za laka dostavna vozila koja su do sada bila pošteđena te mjere.Ministarstvo poskupljenje objašnjava obvezama prema okolišnoj politici EU.

Prometni stručnjak Željko Marušić ocijenio je da je povećanje cijene naknade za okoliš koju predlaže Ministarstvo zaštite okoliša i prirode za vozila koja godišnje prijeđu više od 10.000 kilometara nepotrebno, pogrešno te da se radi o demagoškoj mjeri "koja vodi u slijepu ulicu, premda je namjera bila put prema pravednosti".

To je kao kad bi vam zdravstveno osiguranje bilo skuplje ako se više liječite, rekao je Marušić za Hinu. Mislim da je to pogrešan put i jedna demagoška metoda, treba ići generalnim promicanjem ekoloških rješenja, ističe. Ekologija je jednako sigurnost, kad vozite ekološki, vozite sigurno budući su ekološka vozila ujedno vrlo sigurna. Trebalo bi uvesti benefite na trošarine za nova vozila od 50 do 100 posto i koja imaju pet zvjezdica (na NCAP testu sigurnosti novih automobila) i zadovoljavaju normu Euro 6 emisije štetnih plinova, smatra Marušić.

Predložena mjera i nije toliko ni loša, ali sam protiv jer je to krivi pristup budući se na gorivo plaćanju nesrazmjerno velika davanja, jer kada vozite puno kilometara onda itekako kroz gorivo platite i sve ostalo. To je jednostavno loš put, smatra Marušić. Kod nas posao rade ljudi koji mu nisu dorasli, dodao je.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode namjerava Vladi predložiti povećanje ekološke naknade za osobna vozila koja godišnje prijeđu više od 10.000 kilometara, i to od 15 do 40 kuna godišnje ovisno o prijeđenoj kilometraži i količini ispuštenih emisija ugljikovog dioksida. Usvoji li Vlada taj prijedlog, ekološka naknada za osobna vozila koja godišnje prijeđu više od 10.000 kilometara.povećala bi se u prosjeku za 15 kuna, za one koji prijeđu od 20.000 do 30.000 kilometara za 30 kuna godišnje, a one iznad 30.000 kilometara naknada bi poskupjela za 40 kuna godišnje. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se