Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Definitivno izbačeni iz HNS-a

Martinčević i Koračević osnivaju novu stranku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Martinčević i Koračević svoja su isključenje iz HNS-a ocijenili nastavkom političkog progona kojeg je protiv njih još jesenas započela predsjednica stranke Vesna Pusić.

Saborska zastupnica i zamjenica varaždinskog gradonačelnika Natalija Martinčević i bivši čelnik HEP-a Zlatko Koračević svoja su isključenja iz HNS-a u srijedu ocijenili nastavkom političkog progona kojeg je protiv njih još jesenas započela predsjednica stranke Vesna Pusić, te su najavili osnivanje nove stranke po izlasku iz zatvora bivšeg čelnika HNS-a Radimira Čačića.

Pročitajte i ovo Anka Mrak Taritaš TKO JE ANKA MRAK TARITAŠ? Porazili su je i Bandić i Tomašević, optuživana je za preplaćivanje Gunje, a u Saboru je bila najaktivnija zastupnica Slika nije dostupna Na pomolu nova stranka? Naljutili Pusić: Koračevića i Martinčević izbacuju iz HNS-a?

Tvrdnje da je riječ o političkom progonu Martinčević je na konferenciji za novinare argumentirala navodeći nekoliko medijskih istupa Vesne Pusić u javnosti u to vrijeme, kako za Čačića više nema mjesta u vodstvu stranke te kako on pripada prošlosti stranke.

Martinčević i Koračević izbačeni iz HNS-a: 'Nanijeli su štetu stranci'

Čelnicu HNS-a optužila je da joj je cilj isključiti iz stranke Čačića i sve one koji drugačije misle, ponovivši kako je vodstvo HNS-a napustilo načela demokratičnosti i uvažavanja tuđeg mišljenja. I dalje joj je neprihvatljivo što je Čačić isključen iz stranke bez da se o tome prethodno raspravljalo u njegovoj matičnoj, varaždinskoj organizaciji.

Martinčević je napomenula kako je Čačić kao nositelj liste u III. izbornoj jedinici za stranku osvojio mandata, a na lokalnim izborima i dva župana te 46 posto više gradonačelnika i načelnika. To potvrđuje, dodala je, da je na čelu regionalnog saveza HNS-a sjeverozapadne Hrvatske u to vrijeme bio upravo Čačić.

Pusić: Isključivanje Čačića iz stranke "apsolutno učvrstilo" HNS

Koračević je naglasio kako Vesna Pusić i svi ostali HNS-ovi ministri svoja mjesta u Vladi mogu zahvaliti upravo Čačiću i rezultatima koje je HNS sa koalicijskim partnerima napravio na sjeveru Hrvatske. I za njega je neprihvatljivo isključenje Čačića bez mogućnosti da se žali na tu odluku te je ponovio da se ne želi odreći svog prijateljstva s njime kao i prava da izražava svoje mišljenje.

 'Isključenje Čačića ne odažava stav većine'

HNS je optužio za napuštanje temeljnih vrijednosti, a vodstvo stranke prozvao je i zbog njegova razrješenja s mjesta čelnog čovjeka HEP-a unatoč, kako je rekao, pozitivnim poslovnim rezultatima, istaknuvši da su se i neki članovi stranke "petljali" u postupke javne nabave u HEP-u, što on, tvrdi, nije želio dopustiti. Najavio je kako će se odazvati na eventualni poziv nadležnih tijela i reći sve o tome.

I Martinčević i Koračević mišljenja su da njihova i isključenje Čačića ne odražavaju stav većine članova stranke, simpatizera i birača.

Na konferenciji je bila i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman koja je ponovila kako se s isključenjem Čačića ne slaže većina članstva u Međimurju. Upitana očekuje li sankcije zbog takvog stava, odgovorila je kako, s obzirom da su se već dogodila isključenja samo zbog iznošenja vlastitih stavova, i ona nešto slično očekuje te je spremna na to, ali da daljnjega ostaje u HNS-u.

Darko Hrenić, gradonačelnik Novog Marofa, izvijestio je kako je podnio ostavku na članstvo u HNS-u te da je od danas nestranački gradonačelnik. Ni on se ne slaže s isključenjem Čačića jer, kako je rekao, iz tih razloga ne može dalje konstruktivno raditi na jačanju stranke.

Dio članstva javno istupio iz stranke

U drugom dijelu konferencije za novinare nekoliko članova HNS-a javno je istupilo iz stranke, a sa sobom su donijeli iskaznice i potpise oko 160 članova stranke varaždinske podružnice. Na istupanje iz HNS-a odlučili su se, kako su rekli, zbog nezadovoljstva posljednjim događajima u stranci.

Martinčević je pritom posebno istaknula ogranak u Kučan Marofu u Varaždinu, u kojem je oko 80 posto članova izašlo iz stranke. U tom je prigradskom naselju na svim izborima HNS-a uvijek ostvarivao uvjerljivu izbornu pobjedu.

Martinčević je po izlasku Čačića iz zatvora najavila osnivanje nove stranke koja će, ustvrdila je, ljudima ponuditi konkretne programe, projekte i rješenja za veliki broj aktualnih problema.

Kratko nakon konferencije priopćenjem se oglasila i varaždinska podružnica HNS-a iz koje tvrdnje o navodnim ostavkama članstva nazivaju izmišljotinom.

HNS: Iskaznice članova prikupljane na prijevaru

Predsjednik varaždinskog HNS-a Josip Dreven naveo je kako postoje informacije da su iskaznice od članstva prikupljane na prijevaru, odnosno da su pojedine osobe obilazile članstvo i tražile iskaznice pod izgovorom da se radi zamjena za nove. Upozorava pritom da neovlašteno korištenje stranačkih iskaznica ima elemente kaznenog djela krivotvorenja isprava.

I nekoliko predsjednika varaždinskih ogranaka HNS-a u priopćenju ističu da nema govora o masovnom napuštanju članstva te da se tek radi o nekolicini njih. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene