453042
453042
453042
453042
453042

"Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga!"

  • , 15.10.2016., 08:04
  • Autor:
  • komentara

Marš započinje 15. listopada u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sudionici će se potom uputiti preko Masarykove i Tesline do Zrinjevca.

 
 
 
 

Inicijativa udruga i sindikata organizira u Zagrebu 15. listopada Marš mladih za radnička prava. Kako ističu u priopćenju, maršem žele poručiti hrvatskim stranačkim elitama da im je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama.

"Mi mladi od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja", navode iz ove inicijative te posebno naglašavaju da su mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim žrtvama ekonomske situacije.

Marš započinje 15. listopada u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sudionici će se potom uputiti preko Masarykove, Tesline i Praške do Zrinjevca. Od nove vlasti zahtijevaju da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja.

"Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni! Ne damo da nas se diskriminira ili nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikate", navode u priopćenju.

Zahtjevi mladih

Kao svoje zahtjeve navode sljedeće: kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada, bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji, stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će studente stvarno osnaživati za buduća radna mjesta, zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama te osiguravanje prava na sindikalno organiziranje.

"Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti, i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu. Minimalna plaća treba osiguravati kvalitetu životnog standarda, a od uvjeta rada ne smije se odustati zbog mahnitanja za profitom."

Kako sami kažu, inicijativu podržava četrdesetak udruga i sindikata. Među njima su i Nezavisni hrvatski sindikati, SSSH, Sindikat Nova solidarnost, GONG, Mreža mladih Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Sindikat trgovine Hrvatske te mnogi drugi.

"Zahvalni smo na svakom obliku podrške, no naglašavamo da nam je želja da skup ostane stranački neutralan te sve političke stranke koje nam se obraćaju ili se planiraju odazvati, molimo da ne ističu svoja stranačka obilježja u sklopu marša.

"Mi smo sadašnjost, a ne budućnost"

U sklopu programa na Zrinjevcu će uz govore mladih s iskustvom učeničkog i studentskog rada te sindikalnog organiziranja biti organiziran informativni punkt na kojem će se građani u razgovoru sa sindikalistima/kinjama i sindikalnim pravnicima/ama iz prve ruke moći informirati o svojim radničkim pravima i preuzeti materijale o sindikalnom organiziranju; dok će inicijativa Za rad spremne emitirati Nevidljive vijesti radnika i radnica", poručili su organizatori.

Nikola Bajai, predstavnik organizatora, rekao je za Dnevnik.hr kako je marš podržao i najveći britanski sindikat Unite the Union, iz kojeg su poslali vidoporuku podrške.

"Želimo da nova Vlada odmah počne rješavati gorući problem radnih prava mladih, jer mi smo sadašnjost, a ne budućnost. Ako mladi odu, ova zemlja neće imati nikakvu budućnost", kazao je on.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se