Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HGGSS - HEROJI

Detalji akcije spašavanja u Turskoj: "Veza je bila loše postavljena i informacije su kasnile i do 24 sata"

Aktualno Galerija Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a Foto: DNEVNIK.hr Marko Rakovac i Barbara Štrbac Marko Rakovac i Barbara Štrbac Foto: DNEVNIK.hr HGSS svjetska krema gorskih spasilaca HGSS svjetska krema gorskih spasilaca Foto: DNEVNIK.hr HGSS svjetska krema gorskih spasilaca HGSS svjetska krema gorskih spasilaca Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Galerija 1/5 >>
HGSS je s Biokova spasio turista koji je tamo zapeo u japankama. Akcija spašavanja trajala je 18 sati, a sudjelovalo je 40 ljudi.

HGSS je 18 sati s Biokova spašavao turista u japankama, u cijelu akciju bilo ga je uključeno ukupno 40 ljudi. Na sreću turista, akcija spašavanja prošla je uspješno.

Nije ni čudo da je HGSS-ovce i potpredsjednik Vlade Davor Božinović nazvao našom reprezentacijom i to onom koja igra prvu svjetsku ligu u gorskom spašavanju. Bilo je to na dočeku spasilaca koji su u Turskoj spašavali američkog speleologa.

S pročelnikom Komisije za speleospašavanje HGSS-a razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Pročitajte i ovo Ilustracija stižu iduće godine Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafalea u letu

"Možemo nastaviti s nogometnim rječnikom - naš HGSS je u idealnoj momčadi svijeta, ali ne kao u nogometu gdje igraju neke hipotetske utakmice nego one o kojima zaista ovise životi i ne to samo jednog čovjeka kojeg spašavaju nego i svih spasitelja", izvijestila je reporterka.

"Slegli su se dojmovi nakon Turske i mi smo se konačno malo odmorili, vratili svojim kućama, obiteljima i sve je super. Izrazito smo ponosni i ponovili bi to opet", rekao je Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a.

"Prioritet je bio medicinski specijalizirati pacijenta, Marka Dickeyja, našeg kolegu i prijatelja, a zatim uspostaviti komunikaciju u jami, zato što nije bilo veze. Ta linija koja je bila postavljena je bila loše postavljena, tako da je stalno pucala veza i sve informacije su kasnile 12 do 24 sata", istaknuo je Rakovac. 

"Mark i njegova ekipa su znanstvenici speleolozi koji istražuju podzemlje i tako su oni kartirali dolje i prikupljali podatke. To je izrazito bitno pogotovo zato što se tiče monitoringa samih podataka u jami, osim toga to je sportska, ali znanstvena disciplina tako da speleolozi često borave u podzemlju i postupno silaze sve dublje i dublje", objasnio je.

"Hrvatska kao takva je prilično okršajna, imamo četiri jame koje su dublje od 1000 metara tako da je naša speleološka zajednica izrazito jaka što je preduvjet da imamo jaku speleospasilačku zajednicu unutar HGSS-a i kao takvima bilo nam je odmah jasno o čemu se radi i da moramo odmah reagirati i pružiti pomoć u najkraćem mogućem roku", napomenuo je Rakovac.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ozbiljan rizik Meso uvezeno iz Rumunjske zaraženo salmonelom

"Vježbe su izrazito bitne, pogotovo jer nikad ne znamo što se može i kod nas dogoditi tako da se mi konstantno uvježbavamo. S tim da akcije speleospašavanja nisu tako česte, ali kad se one dogode one su izrazito zahtjevne i usudio bi se reći da je ova akcija bila jedna od najzahtjevnijih u povijesti HGSS-a", rekao je.

"Prije sedam godina sudjelovao sam u akciji spašavanja u Njemačkoj koja je isto tako bila vrlo zahtjevna, vrlo žurna, međutim ova u Turskoj je bila izvan svih kategorija", poručio je Rakovac. 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene