Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treći dan nakon nasukavanja

VIDEO: Prve snimke s nasukanog Marka Pola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kamera Dnevnika Nove TV prva je posjetila Marka Pola koji bi u more mogao tek nakon miniranja obale.

Trajekt Marko Polo i danas ni makac s otočića Sit. Kamera Dnevnika Nove TV prva je posjetila brod koji bi u more mogao tek nakon miniranja obale. To je, naime, sljedeća mogućnost koju razmatraju spasioci. U međuvremenu, Ministarstvo mora objavilo je kako je posada broda jedini krivac za nezgodu. Treći dan nakon nasukavanja, oglasilo se ministarstvo mora i rpiopćilo kako je kriva posada koja je krivo usmjerila brod. Kamere Nove TV našle su se na istom brodu sa spasiteljskim službama koje pokušavaju izbaviti trajekt zaglavljen u stijene. Od zore traju pokušaji pomicanja više od 4.700 tona teškog trajekta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatno Djevojka rano ujutro skrivila prometnu nesreću, policajci u šoku koliko je napuhala: "Oduzmite mi vozačku, želim se izliječiti" Slika nije dostupna Nasukavanje trajekta Kaznene prijave protiv drugog časnika i kormilara 'Marka Pola'

Lomio obalu oko sebe

'Brod izgleda leži na jednoj stijeni i ne može je preskočiti, forsiranje u tom slučaju nije idealno', rekao je Aleksandar Maras iz Jadranskog pomorskog servisa. Pramac Marka Pola svom snagom lomio je danas obalu oko sebe i tek se neznatno pomaknuo natrag. Marko Polo pretvorio se u pravog stijenolomca. Svojim je pramcem već iskopao krater u zemlji dubok dva metra, a time su naravno i oštećenja na trupu broda sve veća. Ronioci pokušavaju sanirati svako novo oštećenje. 'Prilikom jakih forsiranja došlo je do oštećenja tanka 3', kaže Maras.

>> Marko Polo pomaknut za metar i pol

Miniranje obale?

Ništa od sadržaja tanka srećom nije završilo u moru. Spasilačko povjerenstvo u kratkom će vremenu morati odlučiti je li miniranje obale jedini način kako bi se trajektu oslobodio put u more. 'Ispitujemo mogućnost da se sa dvije sonde izbuši kako bi se mogao umetnuti eksploziv kako bi se mogla raznijeti stijena', rekao je Maras. Sutra je nastavak akcije izvlačenja Marka Pola. Uz mogućnost miniranja obale, stići će u pomoć i još snažniji tegljači.

Rezultati krvi i mokraće tek za 12 dana

Test krvi i mokraće kapetana, dežurnog časnika i kormilara Marka Pola čekat će se 12 dana. Informacija zvuči gotovo nevjerojatno, ali je istinita, jer birokratski i teoretski moguće je da vještačenje dugo traje. No, stručnjaci, kažu trebalo bi biti brže. 'U kliničkoj ustanovi se može dobiti nalaz alkotesta za manje od pola sata bilo u krvi bilo u mokraći', rekao je dr. Darko Breitenfeld, alkoholog.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene