Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavak suđenja Sanaderu i HDZ-u

Thompson svjedočio o primanju novca od HDZ-a: "Da, Sanader me nazvao..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pjevač Marko Perković Thompson svjedočio je u slučaju Fimi media na Županijskom sudu u Zagrebu. Ponovio je kako od HDZ-a nije primio nikakav novac, ali da je sa Ivom Sanaderom razgovarao hoće li podržati njihovu koaliciju. Sanader ga je pitao može li što učiniti za njega te je uplatio 50 tisuća eura za gradnju crkve u Čavoglavama.

Marko Perković Thompson kao svjedok na suđenju trebao se pojaviti početkom srpnja, no kako nije došao niti se ispričao, sutkinja Irena Kvaternik priprijetila je da će ga na iduće ročište 5. rujna privesti policija. Ipak, to nije bilo potrebno jer je Thompson odlučio sam doći.

Pročitajte i ovo Suđenje u aferi Fimi media Afera Fimi media Završeno suđenje Ivi Sanaderu, poznat datum objave presude Slika nije dostupna Ne osjeća se krivom Bivša šefica računovodstva HDZ-a na suđenju za Fimi mediju: "Moje ranije izjave u USKOK-u bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj"

Na početku svjedočenja sutkinja je upitala Thompsona je li primao naknadu da ne nastupa u predizbornoj kampanji 2007. godine i kakva je njegova veza sa župnikom Slavenom Milanovićem.

Naime, Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a i šef Carine, u svom iskazu kazao je da je s Thompsonom bilo dogovoreno da iz crnog fonda dobije najviše 200 tisuća eura za kupnju zemljišta u Zagrebu, da bi nakon kampanje došao sa svećenikom Slavenom Milanovićem Litrom i pričom da mu je za zemljište potrebno 515 tisuća eura. Kada mu je Barišić nakon dogovora sa Sanaderom isplatio novac, navodno ga je nazvao Litre i rekao da nedostaje osam tisuća eura. I Sanader je to primio s gnušanjem, no Litre je ipak došao po novac, kazao je Barišić u listopadu 2013.

Thompson je danas ustvrdio kako je Slavena Milanovića Litru poznavao od prije.

"Bio je župnik. Zamolio me jednom prilikom da dođem u carinu s njim podijeliti CD-ove, to je uobičajen poziv i razlog mog odlaska u carinu. Mladena Barišića nisam poznavao i ne znam jesam se sreo s njim", odgovorio je Thompson dodavši da je u carini bilo pet-šest ljudi te da se ne može sjetiti je li među njima bio Barišić. Ponovio je da se s njim nije nikad sreo niti u HDZ-u. 

"Jeste u carinskoj upravi preuzeli novac?" upitala je sutkinja.

"Nisam preuzeo novac od Barišića i ranije sam kazao da je to izmišljotina i ne znam koji je motiv koji stoji iza nje", kazao je Thompson.

Kad je riječ o kupovini stana, rekao je da je kupljen dijelom kreditom, a dijelom sredstvima koja je imao.

"Zemljište sam kupio s partnerima, a ono je postalo i predmet porezne uprave. Nisu priznali moje objašnjenje, što je iznenađujuće i čudno. Ja sam danas taj postupak poslao Europskom sudu za ljudska prava. Uvjeren sam da se radilo o velikoj hajci na mene. O detaljima ne mogu. Ja sam oštećen i pokraden", ustvrdio je pjevač.

Na pitanje Sanaderova branitelja Čede Prodanovića je li s HDZ-om imao neki ugovor da ne pjeva u predizbornoj kampanji, Thompson je kazao da nije.

Međutim, kada ga je tužitelj upitao je li kontaktirao sa Sanaderom vezano uz nastupe u kampanji 2007. godine, pjevač je odgovorio:

"Da, Sanader me kontaktirao, pozvao u HDZ na razgovor. Pitao me bih li ja podržao koaliciju koja se tada pripremala: HSS, HSLS, HSP i HDZ. Rekao sam, zašto ne podržati takvu koaliciju koja ima pravaške komponente koje sam podržavao. Nije bilo naknade niti sam ja inzistirao na njoj niti mi ju je tko nudio. Osim što je Sanader pitao može li što napraviti za gradnju crkve u Čavoglavama. Sanader je rekao da će sudjelovati u tome i poslali su 50 tisuća kuna taj dan. Odnio sam to župniku."

Mladen Barišić ustvrdio je da je u Thompsonovu svjedočenju "izmišljeno sve".

"Fizički je Thompson u mom uredu bio više puta. Nitko nije mogao dolaziti bez mog dopuštenja. Jedina je istina da je bio u uredu carinske uprave, sve drugo nema veze s istinom. Potpuno lažan i izmišljen iskaz", kazao je Barišić.

Tužiteljstvo: Thompson dobivao novac iz "crnog fonda" HDZ-a

Tužiteljstvo u slučaju Fimi medija tvrdi da je Thompson, prema ideji optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera, dobivao novac iz "crnog stranačkog fonda" da se u vrijeme predizbornih skupova suzdrži od nastupa. HDZ je, prema nagađanjima koja su se mogla čuti na prvom suđenju, strahovao da Thompson ne nastupi za krajnje desni politički tabor i time HDZ-u odnese dio biračkog tijela. 

Thompson je pak na sudu odbacio tvrdnje da je primio novac za nenastupanje, kao i da je gotovinu primio od bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića koji je posvjedočio da je Thompsonu na Sanaderov zahtjev isplatio nešto više od pola milijuna eura. "Nitko mi nije dao ni nudio novac. Za mene je bio šok kada sam čuo takvu izjavu gospodina Barišića", posvjedočio je Thompson koji je ipak priznao da je bio u carini, gdje je prema navodima obavljena primopredaja novca, ali samo kako bi se podružio s obožavateljima uoči "velikog maksimirskog koncerta".

Uz bivšeg premijera Sanadera i Barišića na optuženičkoj klupi u ovom je slučaju i HDZ kao prva stranka optužena za korupciju, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, nekadašnja HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade i HDZ-a Ratko Maček. Svi su na početku ponovljenog suđenja koje je zatražio Vrhovni sud, za razliku od prvog postupka, odbacili optužbe za izvlačenje novca i punjenje "crnog stranačkog fonda" preko marketinške agencije Fimi media.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene