Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Recept za mladolikost

Brat i sestra od smilja napravili biznis, je li uistinu riječ o eliksiru mladosti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Mostara u cijelu Europu odlazi prirodna kozmetika od hercegovačkog smilja.

Nakon završenog studija u Zagrebu, brat i sestra vratili su se u rodnu Hercegovinu. On uzgaja smilje, ona osmišljava kozmetiku. Za što je sve smilje dobro te je li uistinu eliskir mladosti, otkrili su našoj Maruši Stamać u IN magazinu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vratite ga Provjerite zalihe i nemojte upotrebljavati! Zbog opasnosti od infekcije povlači se kozmetički proizvod PR L’ aventure en Primitivance Hrvatski brend L’ aventure en Primitivance kreirao je Belle de Jour, božanstveni eliksir za lice napravljen od najboljeg iz lokalne prirode apsolutni je must have ovoga ljeta

Na ovim plantažama počinje cijela priča. Naravno, smilje još nije u cvatu, ali za koji mjesec sve će se zažutjeti. Marko Galić iz Mostara počeo je s uzgojem smilja prije nekoliko godina. Danas ga izvoze u Europu i Ameriku.

"Bere se zelena masa, poslije branja u destileriju ide, gdje se kuha, destilira i dobije se ulje od smilja. Posao oko smilja nije lagan, to izgleda lagano, ali sama činjenica da se radi po najvećoj vrućini ljeti odmah znači da nije lagano", kaže Marko Galić.

Beru od jutra do mraka

Marko i njegova sestra Gloria tada zasuku rukave i beru od jutra do mraka. Gloriju su priče o smilju kao eliksiru mladosti zainteresirale da ga dobro prouči i krene izrađivati prirodnu kozmetiku.

„Kad sam čula za to, zaljubila sam se u to, zatim sam krenula u školu fitoaromaterapije i to je postalo definitivno ljubav“, kaže Glorija.

Evo nekoliko činjenica o prirodnoj kozmetici koje bi trebalo zapamtiti. Ova kozmetika izrađuje se bez ikakvih aditiva i konzervansa. Kod uporabe treba biti strpljiv. Ništa se ne događa odmah, ali rezultati dolaze:

„Prije svega treba znati da sve što se nanese na kožu u roku par minuta uđe u krvotok i širi se limfom na cijeli organizam, jednako je bitno što se nanosi na kožu kao što je bitno što jedemo. Što se tiče krema, savjetujem da se korite kreme koje imaj umanje sastojaka, ja kad vidim kremu s 40 sastojaka, automatski bježim. Jer barem jedan sastojak me iritira, a kad uzmem kremu s dosta manje sastojaka, vjerojatnost je velika da me neće iziritirati ili ću barem znati što me iritira“, kaže Gloria.

Srećom, ljudi su sve više toga svjesni. Ovo što Glorija sada izrađuje je hidratantna krema od smilja.

Recepturu je sama osmislila.

„Koristili smo hladno prešano biljno ulje koštica marelica i ulje od smilja dobiveno sa hercegovačkih plantaža i moram napomenuti da prilikom izrade na smilju ne štedimo.
Ovisi, neke kreme traže više vremena i truda, neke manje, ali za sve je važno da se to radi s ljubavlju, treba dosta vremena, smisliti recepturu, prije svega dobro i odgovorno smisliti“, kaže Gloria.

Recept za mladolikost i ljepotu kože

Iako je smilje dugo bilo zaboravljeno i zapostavljeno, u posljednje vrijeme postalo je pravi hit. Cijena ulja penje se u nebo. Kozmetička industrija tvrdi kako bez sumnje pomlađuje. No ima li zaista istine u tome?

„Smilje je prepoznato u anti age industriji, kremama i tretmanima, složila bih se da umanjuje bore, daje koži svježi izgled. liječi opekline, pokazalo se dobro u liječenju strija i ožiljaka, sve više u beauty tretmanima, a ja bih voljela da se priča o ljekovitim značenjima smilja“, kaže Gloria.

Smilje kao dobar recept za mladolikost i ljepotu kože, prepoznato je još u doba stare Grčke. Nekoliko milenija poslije, vraćamo se dragocjenoj tekućini mladosti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene