452007
452007
452007
452007
452007

POTREBNO 200.000 EURA Marko će donirati koštanu srž da spasi život bratu Ivanu

  • , 30.09.2016., 19:03
  • Autor:
  • komentara

Ivan Capek boluje od akutne limfoblastične leukemije

 
 
 
 
Ivan Capek (Foto: Generosity)
Ivan Capek (Foto: Generosity)

Marko Capek bit će donator koštane srži kojom će pokušati spasiti život svom bratu Ivanu. No, to je lakši dio. Teži, onaj koji se u ovom trenutku čini nepremostivim, jest taj što se zbog spore hrvatske administracije zahvat mora izvesti u inozemstvu, a stoji oko 200 tisuća eura. Koje Capekovi nemaju. "Ljudi su nam već počeli uplaćivati novac, ne znam točno koliko je u ovom trenutku prikupljeno, ali mislim da imamo za inicijalnu terapiju", rekao nam je Marko koji je i pokrenuo cijelu akciju.

Markov apel prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji i putnici,

 

ovim putem molim vas za pomoć pri prikupljanju sredstava za liječenje i transplantaciju koštane srži mojeg brata Ivana koja se provodi trenutno u Leipzigu, Njemačkoj.

Ivan ima 29 godina i boluje od Akutne Limfoblastične Leukemije (ALL), bolesti koja je rijetka, izuzetno opasna ali dobro poznata u Svijetu.

Ivan Capek (Foto: Generosity)

Zadnjih nekoliko godina on vodi borbu s tim, te je prošao tri veće kemoterapije u KB “Merkur” u Zagrebu gdje je proveo većinu svoje 26-te, 27-e, 28-e i 29-te godine života.

 Ivan je student Građevinskog fakulteta u Zagrebu no s fakultetom je morao prestati zbog bolesti. Nakon prve kemoterapije Ivan je ušao u jednogodišnju remisiju (pozitivno razdoblje u kojem tijelo nema opasnih znakova bolesti) i preselio se na more.

Ronioc (Foto: Thinkstock)

Njegova želja je ova na slici, držat dah i zaronit, živjet jednostavan život na obali, naći svoju hranu i provesti dane sa zaručnicom i svojim psom.

Ipak, nakon godine mira bolest se vratila nakon čega je uslijedila nova kemoterapija gdje je nakon 7 mjeseci postignuta ponovna remisija te je otpušten 16.06. iz bolnice KB “Merkur” s planom hitne transplantacije koštane srži u bolnici KB “Rebro” u Zagrebu.

Njegovi doktori su napravili sve prema službenim protokolima. Ivan je proveo 6 tjedana u čekanju transplantacije koštane srži nakon čega se bolest vratila u gorem obliku.

Nakon savjetovanja s vodećim stručnjacima na području ALL (zatražio sam mišljenje preko 20 Svjetskih stručnjaka u Njemačkoj i SAD-u) dobivena je informacija da je Ivan liječen adekvatno te prema priznatim protokolima no da se hitno trebala transplantirati koštana srž, te kako je sada ostala jedina opcija liječenja s jednim lijekom “Nelarabinom” te hitna transplantacija koštane srži od brata ili majke.

U tom trenutku bile su ponuđene sljedeće činjenice:

Ivan ima još nekoliko dana života.
“Nelarabin” je možda dostupan u Republici Hrvatskoj ali kroz nekoliko tjedana ili mjeseci.
Smještajni kapaciteti u KB “Rebro” za transplantaciju koštane srži su ograničeni te garancija hitne transplantacije ne postoji.

“U ovom trenutku što preostaje napraviti je primjena lijeka “Nelarabin” s kojim se ne može čekati te hitna transplantacija koštane srži.”

Prof. Dr. Med. Dietger Niederwieser (Sveučilišna klinika u Leipzigu)

No, kako ova bolest promijeni zdravstveno stanje osobe u jednom danu, hitno su nas primili u Sveučilišnu kliniku u Leipzigu gdje su taj lijek i bolnički krevet bili dostupni odmah drugi dan.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ovaj trošak podmiriti ne može, te je iz tog razloga moja obitelj morala platiti 49.248,33 EUR na račun bolnice u Leipzigu koja je jedna od vodećih institucija u Europi za ovu bolest.

Ivan je bolje sada i terapija djeluje!

Sredinom listopada 2016. se planira transplantacija koštane srži koja bi se morala provesti ovdje hitno nakon prestanka terapije.

Trošak iste popesti će se na dodatnih 200.000 EUR.

Ovo je opcija koja bi Ivanu mogla dati novu priliku da jedan dan zaroni, te molim za svaku pomoć koju možete pružiti u ovom trenutku.

Hvala vam svima od srca.

Marko Capek, Ivanov brat

 

Računi za uplatu donacija:

Marko Capek, Marka Marulića 9, 42000 Varaždin

Kunske uplate fizičkih osoba u Republici Hrvatskoj:
HR8223600003240502532

Devizne uplate, uplate izvan Republike Hrvatske:
HR1123600003240502549
Zagrebačka banka
Tratinska 69, 10000 Zagreb
BIC (SWIFT adresa): ZABAHR2X

Kunske uplate pravnih osoba u Republici Hrvatskoj:

HR6923600003113313650

VAŽNO: Prilikom uplate, radi zahtjeva Porezne uprave, potrebno je u opis plaćanja staviti doznaku: "Donacija za liječenje brata Ivan Capek" i Vaše ime i prezime.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se