Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Pogrešna tumačenja'

Markačeva obrana: Tužiteljski odgovor površan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaško tužiteljstvo u svom odgovoru na žalbu generala Mladena Markača na prvostupanjsku presudu nudi pogrešna tumačenja ključnih dokaza a argumente obrane na koje nema odgovora ignorira, navodi se u replici obrane generala Markača koju je u četvrtak objavio Haaški sud.

'Stoga će taj odgovor biti od male pomoći Žalbenom vijeću', pišu Markačevi branitelji u odgovoru na tužiteljski podnesak. Tužitelji su 12. rujna odgovorili na žalbu generala Ante Gotovine na prvostupanjsku presudu kojom su u travnju ove godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.

Markačeva obrana u podnesku ističe da tužiteljstvo nudi netočne interpretacije dokaze i sugerira da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman na brijunskom sastanku uoči Oluje govorio o obračunu sa srpskim civilima umjesto s neprijateljskim snagama kao što je iz konteksta rečenog na sastanku vidljivo.

S obzirom na to da je ključno pitanje ove žalbe je li na brijunskom sastanku dogovoren napad na srpske civile ili ne, Markačeva obrana upozorava da tužiteljstvo u svom odgovoru na žalbu nudi pogrešno tumačenje dokaza. U izvornom dokazu tužiteljstva - transkriptu sa sastanka 'kristalno je jasno' da prvi hrvatski predsjednik ne govori o civilima nego o neprijateljskoj vojsci, poručuje obrana.

'To što je tužiteljstvo tako spremno pogrešno prikazati ključne dokaze na pristrani način, trebalo bi izazvati veliki oprez Žalbenoga vijeća u prihvaćanju svega što tužitelji tvrde u svom odgovoru', ističu Markačevi branitelji. Obrana ocjenjuje da je opći pristup tužitelja u odgovoru na žalbu sustavno pogrešan i tendenciozan i da tužiteljstvo pribjegava stereotipnim odgovorima na argumente obrane te njihov podnesak ne nudi pravični i smisleni odgovor na žalbu.

Upozoravaju i kako tužiteljstvo Markača stalno naziva jednom od osoba od najvećeg Tuđmanova povjerenja što sudsko vijeće nikad u presudi nije napisalo, kao što nikad nije zapisalo da je Markač aktivno sudjelovao u brijunskom sastanku ili bio ključna figura u udruženom zločinačkom pothvatu kako to tvrdi tužiteljstvo u svom podnesku.

Na kraju obrana ponovno poziva da se prihvati njihova žalba na prvostupanjsku presudu. (Hina)

Pročitajte i ovo Proizvodnja streljiva Povećanje proizvodnje streljiva Europska komisija usmjerila milijarde eura za jačanje zajedničke europske obrane Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene