Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zovu ga i "Mali Pariz"

Selo sretnih ljudi: Mjesto u Hrvatskoj iz kojeg nitko - ne odlazi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je posljednjih godina javnost preplavljena vijestima o iseljavanju Hrvata, posebno iz Slavonije i Baranje, u potrazi za boljim životom, pomalo nestvarno zvuči priča iz jednog od najmanjih valpovačkih prigradskih naselja – Marjančaca, iz kojeg se cijelo to vrijeme nitko nije odselio.

Pitomo i privlačno, smješteno uz županijsku cestu, Marjančaci su idilično selo u kojemu poželi živjeti svatko tko ga je bar jednom posjetio pa zasluženo već desetljećima nose kolokvijalni naziv "Mali Pariz". Marjančačani grade nove kuće s lijepim okućnicama, a zbog velikog interesa mladih ljudi za građevinskim zemljištem morao se mijenjati i Prostorni plan Grada Valpova.

Samo pet kilometara od središta Valpova i dva kilometara od najvećih gradskih trgovačkih opskrbnih centara, Marjančaci sa svojim mirom u neposrednoj blizini grada pravi magnet za sve one koji žele uživati u čarima seoskog života, piše Glas Slavonije.

U selu je samo 350 stanovnika u stotinjak kućanstava, a mještani tvrde da je istinska tajna ljepote života u ovom selu zajedništvo njegovih stanovnika, međugeneracijsko poštovanje te činjenica da su svi oni čvrsto povezani rodbinskim ili kumovskim vezama.

Tridesetogodišnji Ivan Kokić se zajedno sa suprugom, rodom iz Bizovca, i dvoje djece u dobi od 10 i 2,5 godina prošle godine uselio u novosagrađenu kuću na ulazu u selo. Poručuje da ga za ovo mjesto vežu iznimno lijepa sjećanja na djetinjstvo, kakvo bi želio da ovdje prožive i njegova djeca i zato je unatoč mogućnostima preseljenja i bolje zarade u nekoj drugoj državi odabrao ostanak te miran i ugodan život u slozi sa svojim roditeljima, rodbinom i sumještanima, kakav ne može kompenzirati nikakva zarada, piše Glas Slavonije.
 

Pročitajte i ovo Razvoj slavonskih sela - 5 Sela u blatu Ova su sela svi prekrižili: "Nitko nema pitku vodu, struju, uličnu rasvjetu. Kao da živimo u 15. stoljeću" Đakovački bušari - 1 Vrijeme je za zabavu Afrička svinjska kuga je prošlost, otjerale je strašne buše: Pogledajte atmosferu s veselog karnevala u Slavoniji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene