Obavijesti Video Pretražite Navigacija
32-godišnjak iz Trilja

Slavodobitnik Alke: Za ovo se živi cijelu godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mario Šušnjara slavodobitnik je ovogodišnje, 295. Sinjske alke.

Mario je Alku osvojio s s ukupno 9 punata, nakon pripetavanja s Petrom Tomaševićem. Šušnjara je 32-godišnji diplomirani ekonomist iz Trilja, a alku je dobio po drugi puta. Slavodobitnikom je prvi put bio 2003., a današnjom je pobjedom postao prvi alkar s dvije dobivene alke u posljednjem desetljeću. Šušnjara je ujedno i jedini živući alkar koji uz alku ima i druga dva alkarska trofeja - baru i čoju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brat triljskog ubojice progovorio za Novu TV Slika nije dostupna Video: Tužan oproštaj od Kristine Šušnjare

'Osjećam se veličanstveno. U meni je sve puno adrenalina. Za ovo se živi cijele godine. Svi su pozvani na veliko slavlje', rekao je Šušnjara nakon pobjede.

Alka se trči u spomen na pobjedu naroda Cetinske krajine nad turskom vojskom 1715. Smatra se da se počela izvoditi u drugom desetljeću 18 stoljeća. Datum održavanja se mijenjao, a sada se trči prve nedjelje u kolovozu.

>> Sinj: Borba za slavodobitnika Alke

Jučerašnju, 295. alku trčalo je 17 alkara kopljanika, a utrku su, uz druge uglednike i goste, pratili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Alkarske svečanosti

Tončiju Bešliću supruga je pomogla odjenuti svečanu odoru alajčauša. Vrijedna je desetke tisuća kuna, a ispod nje vjerojatno nije ugodno na plus trideset, ali to je velika čast.
I ove godine vođa alkarske čete očekuje: 'od alkara oko sokolovo, a od momaka čvrsto držanje dostojno njihovih pradjedova', rekao je Bešlić. 'Kad je konj dobar, onda smo mi opušteniji i lakše se gađa', dodaje alkar Kristijan Bikić.

I dok su se alkari skupljali kod alajčauša, u alkarske dvore stigao je državni vrh. Predsjednik države, predsjednik sabora, premijerka, nakon ručka su otišli pomoliti se Gospi sinjskoj. Kako je priznala, pomolila se premijerka i za izlazak iz krize. Imala je premijerka želje i za alkare. 'Svima želim čvrstu desnicu, svima želim da budu zadovoljni svojim rezultatima, a pobjedniku čestitam', rekla je premijerka.

Ove je godine bilo mnogo visokih uzvanika. Vratili su se i strani veleposlanici i to zahvaljujući predsjedniku Josipoviću. 'Ja sam osobno malo poradio na tome. Mislim da Alka zaslužuje da ima i međunarodnu pozornost, ali naravno tu međunarodnu pozornost treba zaslužit. Alka je ove godine, ja se nadam, zaslužuje', rekao je Josipović.

A predsjednik sabora povjerio nam je da on vjerojatno najbolje razumije sinjske alkare. 'Ja kao neretvanski gusar možda razumijem te sinjske junake. Pa mogu ih razumjeti jer smo svaki na dijelu teritorija branili Hrvatsku kroz stoljeća', rekao je Bebić.

I alkarski vojvoda od ovogodišnje alke ima velika očekivanja. 'Ako ste pratili Baru, Čoju, i Alku onda ste vidjeli da je sve bolje i bolje gađanje samih alkara', rekao je Ante Vučić. Bez obzira koliko je bilo pogodaka u sridu, ugođaj je sigurno bio za tri punta.  (Hina/ T.K.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene