Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Poreznoj reformi

Marić objasnio što će se dogoditi ako ih Most ne podrži u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić komentirao je temu poreznog Uskokaa koji bi se trebao pripojiti Poreznoj upravi.

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je danas najavu kako će se porezni USKOK pripojiti Poreznoj upravi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Igrač koji daje golove" Vlaho Orepić: "Volio bih porezni Uskok angažirati u policiji" Slika nije dostupna Motivacija Ministar Marić motivirao službenike u Poreznoj upravi: 'Nastavite s dobrim radom i zajedništvom'

HDZ je ostao usamljen u obrani novog rješenja za porezni Uskok. Most i nacionalne manjine, HDZ-ovi partneri u Vladi i Saboru, smatraju da bi porezni Uskok trebalo ostati samostalno tijelo, a ne biti pripojeno Poreznoj upravi. Ne dođe li do dogovora s ministriom Marićem, Most najavljuje amandman na Vladin zakon, za koji su Mostovi ministri glasovali na prošloj sjednici Vlade. SDP je mogući amandman spreman podržati.''Vjerujem da ćemo kroz razgovore u nekoliko dana ili tjedana oko nove reforme uspjeti uvjeriti ministra Marića da ne postoje realni argumenti za ovakav potez'', poručuje Maro Kristić iz Mosta.''U trenucima kada još uvijek porezna uprava ne funkcionira, mislimo da je neohodno da porezni Uskok ostane', smatra Milorad Pupovac. ''Mene čudi što oni zajedno nisu donijeli zakon i na taj način spriječili donošenje ovog HDZ-ovog zakona. Ja pitam Marića čemu to i zašto, jeli to neko vraćanje duga iz predizborne kampanje', kaže Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a. "Nikad nije bilo namjere za ukidanjem poreznog USKOK-a. Njegov značaj ovim prijedlogom raste unutar Ministarstva financija te raste i u usporedbi s njegovim pandanom u Ministarstvu unutarnjih poslova. Tamo također nije pri ministru, nego je integralni dio Ravnateljstva policija i čak je jednu stepenicu ispod. PNUSKOK je unutar MUP-ove Uprave za kriminalitet, a mi predlažemo da 'porezni USKOK' bude u Poreznoj upravi, da bude integralna, neposredna ustrojstvena jedinica, čija će čelna osoba biti pomoćnik ravnatelja Porezne uprave", kazao je Marić.

"Jednostavna rješenja"

Na pitanje što će ovako biti bolje, Marić je kazao kako Porezni uskok radi na temelju podataka Porezne uprave te da bi u hijerarhijskoj strukturi bio pozicioniran više nego što je to trenutno.

"Zadovoljan sam s radom poreznog Uskoka, ali mi zagovaramo sustavna i funkcionalna rješenja, jednostavna i transparentna rješenja. Neovisnost, integritet i dignitet će biti sačuvani, kazao je Marić odgovarajući na pitanje hoće li doći do curenja informacija u slučaju da se porezni uskok vrati pod kontrolu Porezne uprave.

Odgovoran ravnatelju Porezne

Ministar je kazao kako će porezni uskok biti izravno odgovoran ravnatelju Porezne uprave , a preko njega i njemu.

"Ovo će biti sigurno bolje rješenje", kazao je Marić.

Na pitanje kome će biti odgovoran, odgovara: "Izravno će odgovarati ravnatelju Porezne uprave, a oni su svi odgovorni meni... Kome je odgovoran Policijski USKOK? Ima iznad sebe posebnu upravu. Ja vam govorim da će ovo biti kvalitetnije rješenje."

Na pitanje je li točno da je Boži Petrovu obećao da "porezni USKOK" ostaje samostalan kazao je kako mu je rekao da će ostati neovisan.

Nije želio spekulirati što će se dogoditi ako ih Most ne podrži u Saboru.

"Vidjet ćemo. Neću spekulirati. Onda će netko morati objasniti javnosti zašto neće doći do poreznog rasterećenja poduzetnika, povećanja plaća i zašto neće doći do ukupnog efekta od ukupno dva milijarde kuna. Most su naši partneri i računamo da će i dalje biti dio koalicijske vlade", kazao je Marić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene