Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uoči rasprave o povjerenju

Marić: "Ja sam samo sredstvo u ovoj priči, sutra ćemo biti pametniji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić poručio je kako je u cijeloj priči on samo sredstvo te da će biti spreman za sutrašnju raspravu o njegovom povjerenju,

Na sastanku su bili premijer Andrej Plenković i HDZ-ovi ministri, među kojima su i Martina Dalić i Pavo Barišić.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

'Na sastank s Plenkovićem popodne je došla i Bruna Esih.' U Klubu zastupnika HDZ-a od utorka ujutro vrlo je živo, a premijer Andrej Plenković je nakon jutrošnjeg sastanka sa zastupnicima svoje stranke u Maloj vijećnici otišao u prostorije HDZ-ova Kluba koje nije napuštao.

Iako se prijepodne neslužbeno moglo čuti kako će premijer izići na hodnik i dati novinarima izjavu, to se do sada još nije dogodilo.

U prostorije kluba tako cijeloga dana ulaze i izlaze kako zastupnici HDZ-a tako i HDZ-ovi ministri u Vladi. Odmah ujutro s premijerom se sastao od Mosta i oporbe prozivani ministar financija Zdravko Marić. Viđeni su tamo i ministrica gospodarstva i potpredsjednica vlade Martina Dalić, ministrica kulture Nina Obuljen, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić i brojni drugi.

Novinarima se oko podneva u ime HDZ-a obratio potpredsjednik Sabora Željko Reiner koji je, komentirajući aktualnu krizu vlasti, kazao kako trenutno uopće nije važno ima li HDZ većinu u Saboru te da je ključni problem to što postoji većina koja želi opozvati predsjednika Sabora koji ne želi otići.

Marić: ''Očekujem burnu rasrpavu''

Ministar financija Zdravko Marić u Saboru je odgovorajući na novinarska pitanja poručio kako se priprema za sutrašnju raspravu o njegovom povjerenju u Saboru.

"Vidjet ćemo hoće li oporba imati dovoljno ruku. Očekujem burnu i dinamičnu raspravu. Vjerujem da se neće odstupati od principa da se ide nisko prema meni, ali ja sam spreman. Samo sam sredstvo u toj priči. Fokusiran sam na svoje izlaganja i raspravu. Sutra ćemo biti pametniji. Sve bumo vidjeli. Čut ćete i plan HDZ-a", poručio je Marić. 

Zastupnik Domagoj Ivan Milošević novinarima u hodniku Sabora nakon sastanka Kluba HDZ-a rekao da je subjektivan u preslagivanju.

Branko Bačić kazao je kako Saborom upravlja osoba koja nema legitimitet Sabora.

"Mi inzistiramo da se što prije raspravi i prijedlog o opozivu Marića. Nema nikakvih argumenata za njegovu smjenu. Nije na vladajućoj većini da ima dovoljno ruku. To moraju dokazati oni koji su tražili njegovu smjenu", kazao je Bačić.

Na jutrošnjem sastanku Klubu zastupnika HDZ-a bio je i Milorad Pupovac koji je već prije rekao da će podržati Vladu.

Podsjetimo, aktualnoj krizi vlasti s neizvjesnim ishodom prethodila je dramatična prošlotjedna sjednica Vlade na kojoj su trojica Mostovih ministara na sjednici odbila podržati HDZ-ovog ministra financija Zdravka Marića, čiji opoziv traži oporba, a premijer Andrej Plenković kao 'odgovor' je promptno razriješio Mostove ministre i državne tajnike iz njihove kvote.

Rješenje krize tako sada ovisi o ishodima triju mogućih glasovanja u Saboru – oporbenom prijedlogu o iskazivanju nepovjerenja Zdravku Mariću, o opozivu Mostova predsjednika Sabora Bože Petrova, kao i mogućem izglasavanju povjerenja HDZ-ovcu Gordanu Jandrokoviću kao novom čelniku Sabora, a sukladno tome postoje i tri "scenarija" ishoda.

Današnju sjednicu Sabora koja počinje u 10 sati možete pratiti na ovom linku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene