Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet burno u Saboru

Marasović: Više bih volio da Ministarstvo vanjskih poslova vodi Srbin, nego Pusić

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDSS-ov zastupnik Mile Horvat izjavio je danas u Hrvatskom saboru kako nije dobra rezolutna naredba ministra branitelja Predraga Matića da učenici osmih razreda moraju na dva dana posjetiti Vukovar.

Nemamo ništa protiv posjećivanja Vukovara, ali rezolutna naredba nije dobra stvar, rekao je Horavat u raspravi o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u 2013. i izazvao seriju reakcija. Horvat ne spori da žrtvi Vukovara treba odati pijetet, no pita se "zar Matić misli da će time proizvesti pravi efekt, ako rezolutno naredi 'moraš dva dana biti tamo'. Je li to Kumrovec", upitao je zastupnik .

Pročitajte i ovo Građani na biralištima Iznenađenje s Pantovčaka Kako je Milanoviću palo na pamet da izbori budu u srijedu, a ne u nedjelju? Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti

Za Boru Grubišića (HDSSB) dobra je odredba da školarci posjećuju "stratišta i svetišta". Što imate protiv toga, uzvratio je Horvatu, primjetivši kako nitko ne reagira na činjenicu da osnovci iz nekih udžbenika iz povijesti uče da je Domovinski rat nastao zbog povećanog otpuštanja Srba s posla i pojave radikalnih četničkih skupina u Srbiji.

Sabor o pravima nacionalnih manjina

"Forma je za mene neprihvatljiva, stvara određeni animozitet kod ljudi", ustrajao je Horvat. I nezavisna Jadranka Kosor ne vidi ništa lošeg u odlasku školaraca u Vukovar. Kao ministrica branitelja nailazila sam na nevjerojatno neznanje, ne samo kod djece, nego i odraslih, da zastupnike upitamo koliko je žrtava Ovčare nisam sigurana da bi svi točno odgovorili, ustvrdila je Kosor.

Vukovar je, naglasila je, višeznačan simbol i nezamislivo je da ima političara koji nikad nisu bili u Koloni sjećanja. Horvat je, raspravljajući o izvješću, konstatirao kako je zapošljavanje pripadnika manjina krucijalni problem.

Na prste jedne ruke može se nabrojati koliko je pripadnika manjina u deset godina zaposleno u državnom odvjetništvu, koliko je u pravosuđu zaposleno sudaca, ustvrdio je Horavat, upitavši se zar i pripadnici manjina nemaju pravo participirati u tako ozbiljnim poslovima, zar nisu dio sustava.

Požalio se i na letak koji kruži Belim Manastirom, a u kojem se, kaže, Hrvate upućuje kako trebaju živjeti sa Srbima, odnosno ako prodaju nekretnine da to ne prodaju Srbima, ako traže zaposlenike da ne uzimaju Srbe... Ima i pozitivnih primjera, "kod mene na Šolti doša' je Srbin iz Beograda i gradi kuću", kaže Duje Marasović (HDZ).

Kad je riječ o zapošljavanju manjina u državnim institicijama, Marasović tvrdi da ima nekih koje se u tom pogledu "ne bi postidjele ni da su na Terazijama" (dio Beograda). "Osim toga, više bih volio da Ministarstvo vanjskih poslova vodi Srbin, ali da vodi hrvatsku politiku, nego kako ga vodi Vesna Pusić", izjavio je Marasović. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene