Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija ili obično izborno obećanje?

Mamić Kninjanima nudi milijun ako pobjedi HDZ-ova Josipa Rimac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravko Mamić iznio je gradu Kninu neuobičajenu ponudu. Dinamo će im dati, kaže, milijun kuna, ali uz uvjet da na lokalnim izborima ponovno pobijedi HDZ-ova kandidatkinja Josipa Rimac. Dio političara s kojima smo razgovarali osudili su taj postupak i nazvali ga kupovanjem glasova. A ima i onih kojima je to obično predizborno obećanje.

Zdravko Mamić gradu Kninu sinoć je dao milijunsku ponudu. 'Dinamo će pokloniti gradu Kninu milijun kuna. Ali imamo jedan uvjet za to, a taj je da na predstojećim izborima za gradonačelnicu grada Knina opet izaberete Josipu Rimac. A onda vi odlučite kako ćete potrošiti taj novac', rekao je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu Andrej Plenković Plenković kao zvijezda Plenković objavio HDZ-ov izborni program i slogan, komentirao oporbu: "Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, a niti je Milanović više predsjednik Republike"

Na pitanje je li Mamićeva izjava koruptivna, potpredsjednica Sabora SDP-ovka Dragica Zgrebec kaže odgovara potvrdno. 'Naravno da je. Makar svatko može davati donaciju, donacije su ograničene. Prema tome, donacije trebaju biti u skladu sa Zakonom o financiranju političkih stranaka.'

>> Pokrenut disciplinski postupak protiv Zdravka Mamića

Šef oporbe na Mamićev potez nije imao puno komentara. 'Nisam čuo tu izjavu, pitanje donacija riješeno je Zakonom o financiranju tih stranaka, ne znam o kome je on mislio, ono što me jedino tu zanima je pobjeda u Kninu koju ćemo mi sigurno dobiti', rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Za Vladimira Šeksa nije to ništa kriminalno, korupcijsko niti nezakonito. 'To se naziva izbornim ili predizbornim obećanjima koja u pravilu završavaju tako - obećanje ludom radovanje', kaže Šeks, inače predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Za većinu ostalih najspornija je činjenica što Mamić nije ponudio svoj novac, već od Dinama. 'Novci Dinama nisu privatni novci. Zna se tko financira Dinamo. Na koji način Dinamo dolazi do sredstava, to su u krajnjoj liniji, u krajnjem slučaju, novci poreznih obveznika među ostalim', kaže saborska zastupnica Jadranka Kosor

'Dijeli novce koje mu je država trebala uzeti, a nije mu nikad uzela. Naravno da je korupcija i ta vrsta mafije sad očito poseže i za političkom vlašću', kaže Nikola Vuljanić iz Hrvatskih laburista.

Je li Mamićeva izjava protuzakonita pitali smo i Državno izborno povjerenstvo. Odgovor danas nismo dobili.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene