Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peta od 27 zemalja

Malta ratificirala hrvatski pristupni ugovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malta je u ponedjeljak ratificirala Ugovor pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i tako postala peta od 27 zemalja EU-a koje to trebaju učiniti do hrvatskoga ulaska u uniju sredinom 2013., doznaje se iz ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske.

'Parlament Republike Malte jednoglasno je ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Time je Malta, nakon Slovačke, Mađarske, Bugarske i Italije postala peta članica Europske unije koja je ratificirala hrvatski pristupni ugovor', kaže se u MVEP-ovu priopćenju.

Veleposlanik Tomislav Vidošević u srijedu i četvrtak bio je na Malti u povodu početka postupka ratifikacije pristupnog ugovora u malteškom parlamentu. Prvoga se dana posjeta susreo s predsjednikom parlamenta Michaelom Frendom te kao poseban gost nazočio sjednici parlamenta na kojoj je počela rasprava o hrvatskome ugovoru o pristupanju.

Tom prigodom veleposlanik se susreo i s glasnogovornikom oporbene laburističke stranke u malteškom parlamentu, zastupnikom Georgeom W. Vellom. Pošto je predsjednik Frendo pozdravio veleposlanika, potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Tonio Borg predstavio je u vladino ime prijedlog za ratifikaciju ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u.

Predsjednik parlamenta Michael Frendo kao dugogodišnji je prijatelj i poznavatelj Hrvatske izrazio posebno zadovoljstvo njezinim skorim stupanjem u punopravno članstvo kao i činjenicom da će Malta biti među prvim zemljama koje će ratificirati pristupni ugovor, a veleposlanik Vidošević još je jednom zahvalio predsjedniku parlamenta na kontinuiranoj potpori Malte hrvatskome pristupanju Uniji te na njegovu osobnom angažmanu oko što brže ratifikacije ugovora u malteškom parlamentu, kaže se u priopćenju i dodaje da su dvojica dužnosnika razgovarala i o mogućnostima daljnje bilateralne suradnje, osobito u okviru mediteranske dimenzije Europske unije. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Zadnjoj skupini zemalja Slovenija: Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora idućeg utorka Slika nije dostupna Nema popuštanja Der Spiegel: Raste otpor prema primitku Hrvatske u EU

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene