Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pilot-projekt

Maloljetni delinkventi će imati priliku da svojim ponašanjem poprave štetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto kazni, maloljetnici od 14 do 18 godina odradili su humanitarni rad. Bio je to dio pilot projekta koji je ovih dana uspješno završen u Zagrebu. Maloljetni delinkventi na taj su način dobili priliku da umjesto iza rešetaka počinjenu štetu isprave svojim ponašanjem.

U zagrebačkom odgojnom domu trenutačno je 60-ak maloljetnih delinkvenata na stalnoj skrbi, svi s istim savjetima za prijatelje. 'Da ne rade gluposti vani, da budu normalni', kazao je jedan od štićenika doma.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Ilustracija napadnutog dostavljača hrane kazneno djelo Maloljetnici opljačkali dostavljača hrane, prijetili mu pištoljem

Upravo zato isproban je nizozemski pilot projekt gdje se maloljetnim delinkventima dala prilika da kaznu zamijene za humanitarni rad. 'Mi smo ga preuzeli jer su Nizozemci bili toliko dobri da su nam ostavili puno svojih izvrsnih iskustava koje su imali kroz svojih 30 godina rada s maloljetnicima', kazala je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež.

Cilj je bio da se zaustavi ono prvo loše ponašanje maloljetnika, poput izlazaka nakon ponoći bez prisutnosti roditelja. 'Kaže se u narodu - nećete nikoga promijeniti ako ga se ne udari po džepu. Na neki način i to je način da netko snosi posljedice za svoje ponašanje', kazao je Božo Vrkljan, ravnatelj Doma za osgoj djece i mladeži Zagreb.

>>
Maloljetnici se napili, ukrali vatrogasno vozilo i demolirali ga

Desetero maloljetnika svoju kaznu već su odslužili, jedan od njih i u ovom savjetovalištu. 'Za početak smo ga stavili da nam sastavi jedan ormarić i to mu je jako dobro išlo, međutim mislim da će ta suradnja se nastaviti i dalje', kazala je Ana Habdija Šarša, socijalna pedagoginja, predsjednica Ambidekster kluba.

U projekt su se uključile razne institucije, čak i manji nogometni klubovi kojima je takva pomoć dobro došla. 'Jer ovakva djeca, koja imaju te manje prekršaje, mogli bi im i dati način da se rekreiraju, malo sa bojom, pa farbanje ograda i takve stvari', kazao je Ante Balić, predsjednik NK Trnje.

Uz 60 stalnih, u zagrebačkom odgojnom domu za 400 djece provode se i programi s odgajateljima izvan doma. Ali i oni su prekapacitirani, stoga ovakav pilot projekt i pozdravljaju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene