Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U pripravnosti bili i hrvatski MiG-ovi

Mali sportski avion dignuo na noge NATO. Lovili ga Eurofighteri!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali sportski avion, kojim je upravljao 58-godišnji nijemac, na noge je digao Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Vozio je iznad nas bez da je ikome najavio let, a radioveza mu je bila isključena.

Puna četiri sata, bez ikakve najave i radioveze, pilotirao je prošle nedjelje 58-godišnji njemački državljanin od Njemačke prema Splitu. Zbog isključene radioveze nije se mogao odazvati na pozive kontrole leta Beča, Ljubljane i Zagreba, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Denis Vasiljuk smrt na zadatku Poginuo jedan od najboljih ukrajinskih pilota Požar na automobilima u Splitu - 3 područje Stinica FOTO Gorjeli automobili u Splitu: Policija privela jednu osobu

Nenajavljeno je ušao prvo u austrijski zračni prostor. Eurofighteri odmah su krenuli u misiju presretanja da vide o čemu se radi. No prije nego što su došli do neodgovornog nijemca, on je već bio u slovenskom zračnom prostoru. S obzirom da Slovenija nema svoje zračne snage, NATO-vo zapovjedništvo je sa sjevera Italije dignulo dežurni par lovaca Eurofighter. I oni su zakasnili do njega, jer je njemački avion već bio nad Hrvatskom.

Naši su MiG-ovi na zagrebačkom Plesu bili u stanju pripravnosti, naoružani raketama zrak−zrak, piše Slobodna Dalmacija. No iz NATO-a je stigla zapovijed da se naši avioni ne dižu. Hrvatski radari za nadzor neba imali su njemački avion na oku sve do trenutka slijetanja na splitski aerodrom Resnik − kazao je za Slobodnu Dalmaciju Goran Grošinić, glasnogovornik Ministarstva obrane RH. Na splitski je Resnik avion sletio nešto prije 15 sati, uz manju nezgodu. Zrakoplov je u slijetanju oštetio elise, a na Resniku će ostati dok se ne popravi elisa ili kopnenim putem ne transportira do Njemačke. Sve dobivene informacije predana su istražnim tijelima, koja će obaviti potrebna postupanja prema pilotu zrakoplova, kažu u MORH-u.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene