Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK-ova žalba

'Mali maestro' idući tjedan na Vrhovnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud idući će tjedan odlučivati o USKOK-ovoj žalbi na presudu u slučaju 'mali maestro' u kojemu su bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac i poduzetnik Svjetlan Stanić oslobođeni optužbe za primanje i davanje mita te zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno poticanje na te zlouporabe.

Javnu sjednicu u žalbenom postupku Vrhovni sud će održati u utorak, 25. svibnja. Na prvostupanjsku presudu zagrebačkog Županijskog suda iz veljače prošle godine žalio se USKOK, čija tužiteljica je odmah izjavila kako smatra da je na suđenju dokazana svaka riječ iz optužnice. 'Za USKOK dvojbe nema, prvo i drugookrivljeni počinili su kaznena djela i o tome će odlučivati Vrhovni sud', kazala je tada zamjenica ravnatelja USKOK-a Sani Ljubičić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ponovljeno suđenje Maestro: Gotovac tvrdi da je Polančec sve znao Slika nije dostupna Odluku će donijeti naknadno 'Mali maestro': Vrhovni sud razmatra USKOK-ovu žalbu

Gotovac je prvostupanjskom presudom oslobođen optužbe da je zlouporabio položaj te od Stanića kao mito primio peku i plaćeno putovanje u Monte Carlo kako bi mu pogodovao u privatizaciji Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevue. Sudac Vladimir Pavleković je, naime, ustvrdio da je Gotovac kao javni službenik možda postupio neetično, ali ne i protuzakonito te da darovi koje je primio od Stanića nisu izašli iz okvira prijateljskog darivanja.

USKOK je optužbu temeljio na tajnim snimkama razgovora optuženih, za koje je sud ustvrdio da se mogu shvatiti i drugačije od onoga što je navedeno u optužnici. Optuženi su na suđenju tvrdili da su višegodišnji prijatelji te da su međusobno razmjenjivali darove, a ne mito.

Drugooptuženi Stanić se tereti da je dao mito i poticao Gotovca na zloporabu položaja i ovlasti kako bi mu omogućio da po što povoljnijim uvjetima dođe do dionica i imovine društava iz portfelja Fonda. Stanić je do početka suđenja bio u bijegu u BiH, a potom se predao te sudu platio dva milijuna kuna jamčevine kako bi se branio sa slobode. Gotovac je, pak, proveo 16 mjeseci u pritvoru. Optužnica u slučaju 'mali maestro' jedna je od tri koje su proizašle iz antikorupcijske akcije u HFP-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene