442476
442476
442476
442476
442476

'Filmska' priča obitelji koju je razdvojio Veliki rat i opet spojila potraga za porijeklom

  • , 07.07.2016., 10:37
  • Autor:
  • komentara

Što daleka Rusija i Mali Lošinj imaju zajedničko? Donedavno i naočigled gotovo ništa, no odnedavno jednu nevjerojatnu obiteljsku priču, koja je stara čitavo stoljeće.

 
 
 
 
Velika obitelj Muškardin danas (Foto: obiteljska arhiva/otoci.net)
Velika obitelj Muškardin danas (Foto: obiteljska arhiva/otoci.net)

Portal Otoci.net donosi nevjerojatnu i uzbudljivu priču o austro-ugarskom vojniku s malog Lošinja, koji je 1915. s dvojicom braće unovačen u vojsku i poslan na rusku frontu tijekom Prvog svjetskog rata, otkada mu se u narednih dvadesetak godina polako gubi trag.

Ipak, Filip Muškardin, spomenuti hrvatski vojnik, ostavio je iza sebe brojnu obitelj u Rusiji, a sudbina je htjela da se ruska grana obitelji nakon čitavog stoljeća ujedini s hrvatskom maticom. Pročitajte priču novinara Bojana Purića koju prenosimo u cjelosti.

Obitelj je razdvojio Veliki rat

Prava "filmska" priča - zahvaljujući internetu, obnovljen je kontakt otočne obitelji s rođacima iz daleke Rusije, sto godina nakon posljednjeg susreta uživo, a gotovo 80 godina nakon posljednjeg javljanja...

Iznenađenju nije bilo kraja u obitelji Muškardin, Ustrinjanima s prebivalištem u Malom Lošinju, kada su im se javili rođaci, potomci Filipa Muškardina koji je služeći u I. svjetskom ratu u austrijskoj vojsci, daleko od rodnih škoja, do kraja života ostao u Rusiji i ondje zasnovao obitelj.

Antica i Dinko Muškardin (Foto: obiteljska arhiva/otoci.net)

Krenimo redom. Čak trojica sinova iz mnogobrojne obitelji Dinka Muškardina (1856.-1929.) i njegove supruge Antice (1860.-1948.) iz Ustrina, bila su 1915. godine mobilizirana u vojsku Austro-Ugarske monarhije, kojoj su tada pripadali naši krajevi. Nikola (rođen 1890. godine) i Valentin (r. 1898.) vratili su se kući, a Filip (r. 1895.) je bio zarobljen od strane ruske vojske. Kao zarobljenik, svoju je kaznu služio kao radnik na imanju dobrostojeće obitelji. Zaljubio se u gospodarovu kćer Foklu, te su odlučili zajedno pobjeći, nastanivši se u Šumerlji u Čuvaškoj, jednoj od ruskih republika na krajnjem europskom istoku.

Novi početak

Vjenčali su se 1919. godine i dobili četvero djece - Ninu, Viktora i Valentinu, te jedno dijete koje je ubrzo preminulo. Filip Muškardin održavao je povremene kontakte sa svojom obitelji u Ustrinama - razmjenjivana su pisma i fotografije. Sve je prestalo 1938. godine, kada je uhapšen i odveden, kao i nekoliko stotina tisuća drugih stanovnika Rusije, u vrijeme tzv. Staljinove čistke, velikom obračunu sovjetske vlasti sa svojim stvarnim, potencijalnim i izmišljenim "unutarnjim neprijateljima". Može se samo nagađati zašto se Muškardin našao među njima - moguće je da je kobno bilo to, što je bio stranac i što je slao i primao poštu iz inozemstva. Supruga Fokla i djeca još godinama nisu znali što se s njim dogodilo, tek nakon Staljinove smrti i "omekšavanja" režima 1953. godine, doznali su da je ubijen petnaest godina ranije, dakle nedugo nakon uhićenja.

Potraga za korjenima

U međuvremenu, pa sve do prije nekoliko mjeseci i prvih kontakata putem interneta, razdvojene grane obitelji - sada već unuci i praunuci aktera s početka priče - nisu imale nikakva saznanja jedna o drugoj. Ruski dio obitelji, nastanjen u Nižnom Novgorodu, nije znao otkud točno potječe njihov Filip, znali su samo da je bio austro-ugarski državljanin iz mjesta evidentiranog kao "Istrine", pa su na internetu pretraživali Austriju i Mađarsku, te Istru - naravno, bez rezultata. Čak su bili na ljetovanju u Rapcu, i ne sluteći koliko su blizu cilju.

Lani su krenuli na ljetovanje na jug Italije i pukim slučajem za jednu od stanica na putu odabrali Zagreb. Svoju priču ispričali su turističkoj vodičici, Ukrajinki Svetlani, koja je na internetu pronašla Anu Muškardin. Ona i muž Mario nemaju ruske rodbine, ali su se raspitali kod drugih Muškardina iz Ustrina. Gospođi Liliani, unuci Dinka i Antice Muškardin s početka priče, obiteljska je priča zvučala poznato, pa je preko nećaka Patrika i njegove supruge Melite uspostavljen internetski kontakt s Tatjanom Dobrovoljskajom. Tatjana je kćer Alekseja, uz Sergeja jednog od sinova Valentine Skarževskaje, djevojačkog prezimena Muškardin - dakle praunuka Filipa Muškardina.

Sretan završetak i još sretniji početak

Uskoro su putem interneta uspostavljeni i kontakti između ostalih članova sada već bogato razgranate obitelji, a pali su i dogovori za susret, što se konačno dogodilo ovih dana. Za petodnevnog boravka, ruski rođaci posjetili su matične Ustrine, Mali Lošinj u kojemu obitava većina obitelji, ali i druga otočna mjesta, oduševivši se prirodnim ljepotama, a u planu je i uzvratni posjet. Neobična štorija dobila je svoj kraj, ali i temelj za novi početak.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se