Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mještani slave

'Mali Kuvajt' kraj Ivanić Grada: Potekle prve litre crnog zlata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velika Hrastilnica već je prozvana 'malim Kuvajtom', pa mještani kuju planove kako poboljšati život poljoprivrednog mjesta.

INA je nalazište bogato naftom pronašla u moslavačkom mjestu Velika Hrastilnica. Riječ je o otkriću značajnijih količina.

Pročitajte i ovo Curenje nafte u Ježevu - 1 Naftovod Ježevo "Bio je pun potok te nafte, izviralo je kao gejzir": Ekipa Dnevnika Nove TV na mjestu gdje je istjecalo crno zlato Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu

Ondje još uvijek nije počela eksploatacija, tu je tek ispitna bušotina, dok se ne uredi dokumentacija. No definitivno je važno da nafta postoji i da je ima u velikim količinama. To bi na godišnjoj razini INI moglo donositi zaradu od 50-ak milijuna dolara. U toj kompaniji najavljuju nastavak istraživanja.

Još se prepričava trenutak kad su usred moslavačkog polja potekle prve litre crnog zlata. 'Prvo otkriće i testiranje je bilo po noći, i bilo je spektakularno kad se zapalila baklja. Cijeli je ovaj kraj svijetlio i bilo je, naravno, proslave', rekao je Ivica Vulama, voditelje bušotine.

>> INA otkrila nova ležišta nafte pokraj Ivanić Grada!

Nafta je pronađena na dubini od 2.000 metara, preduboko da bi vlasnici zemljišta po hrvatskim propisima zaplivali u petrodolarima poput kakvog arapskog šeika. '60 centimetara je vlasništvo mojega sina, a ispod je rudno blago', rekla je Dragica Minčir, majka vlasnika zemljišta gdje je pronađena nafta.

Mještani već kuju planove kako poboljšati život poljoprivrednog mjesta. 'Nismo postali mali Kuvajt, ali mogli bi, jer izgleda da bi tu moglo biti jako puno nafte', rekao je Tomo Bahlen, stanovnik Velike Hrastilnice. 'Trebalo bi toga dosta napraviti, trebali bi nam asfalt promijeniti, a ima dosta toga što treba popraviti', rekla je Marica Banković, stanovnica Velike Hrastilnice.

U općini koja ubire dio rudne rente, obećavaju da će selo dobiti željenu cestu i kanalizaciju. 'Sigurno ćemo u te svrhe uložiti. Sigurno je da ćemo uložiti u to što mještane najviše zanima', rekao je Josip Blažak, zamjenik načelnika općine Križ.

'Mi smo tu istraživali, ali ne intenzitetom kojim smo možda mogli. Ove godine ćemo izbušiti četiri istražne bušotine u panonskom bazenu, a od 2000. do 2009. smo izbušili isto toliko', rekao je Želimir Šikonja, izvršni direktor za Istraživanje i proizvodnju.

Nafta je visoke kvalitete

Domaća proizvodnja nafte sada zadovoljava tek 15 posto potreba hrvatskog tržišta. Da se može više, potvrđuju posljednji ININI uspjesi. 'Od tri zadnje bušotine koje smo probušili u kontinentalnom dijelu Hrvatske sve tri su bile pozitivne na naftu', rekla je Lilit Cota, direktorica istraživačkih projekata INE.

Pronađena nafta visoke je kvalitete, a s ove bušotine bi se sudeći prema svemu mogla odvoziti još desetljećima. U Ini kažu da bi eksploatacija mogla potrajati dvadeset godina. To je naravno veliki posao i velika zarada od kojeg će koristi imati svi.

Bogata bušotina je na privatnoj zemlji, no vlasnici od toga neće imati milijunske koristi. Ipak, mještani se nadaju da će zbog nafte profitirati barem njihovo mjesto i općina kojoj se plaća rudna renta. Sad je to tri i pol milijuna kuna, a s ovim nalazištem će se i povećati što je za općinu čiji je proračun 20 milijuna kuna velika stavka. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene