Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi poduzetnika u RH

Mali i srednji poduzetnici očekuju da novi ministar ima 'više kućnog odgoja i kulture komunikacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manje propisa, smanjivanje troškova poslovanja i ministar s više kućnog odgoja i kulture komunikacije. Očekuje to udruga malih i srednjih poduzetnika od nove vlade s još jednog skupa na kojem su iznijeli svoje probleme i poteškoće.

Koliko su važni za gospodarstvo pokazuje podatak da čine 99 posto poslovnih subjekata i zapošljavaju 65 posto radnika u Hrvatskoj. U zagrebačkom poslovnom neboderu poduzetnik i investitor Hrvoje Prpić će imati ured još samo pola godine jer će cijelo poslovanje preseliti iz Hrvatske u Veliku Britaniju.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović Sjedište u Zagrebu Bivša predsjednica krenula u poduzetničke vode: Osnovala tvrtku, poznato i čime će se baviti Presuda: Ilustracija - 2 Odluka Optužnog vijeća Afera Po babi i stričevima: Odbijeni prijedlozi obrane bivših ministara za izdvajanje dokaza

'Zbog kompliciranosti provođenja propisa. Imam osjećaj da sam stalno u nekakvim potpisima dokumenata', kazao je poduzetnik i investitor, Hrvoje Prpić koji će novoj vladi poslati svoj prijedlog jednostavnijeg poslovanja za najmanje tvrtke.

'Cilj bi bio da su troškovi vođenja tvrtke j.d.o.o. nula kuna godišnje. Isključit sve parafiskalne namete do zadnjega. I knjigovodstvo pojednostavit do te mjere da ga ljudi mogu sami voditi. Napraviti da nije potreban javni bilježnik ni za jednu jedinu promjenu u tim malim tvrkama', predlaže Prpić.

Iz HUP-a su poručili kakav bi, za razliku od prijašnjeg, trebao biti novi ministar poduzetnika. Ljestvica i nije baš visoko postavljena.

'Očekujem da ima kućni odgoj i kulturu komunikacije i sve onda ćemo u razgovoru rješavati', rekao je Petar Lovrić iz HUP-a.

Za sve koji posluju manje od pet godina agencija za malo gospodarstvo nudi mikrokredite.

'Riječ je o povoljnim kreditima uz 0,99 posto kamate na rok otplate do pet godina uz poček do 6 mjeseci. Najveći iznos je 120 tisuća kuna', rekao je Darko Lijović, HAMAG-BICRO.

Župani koji su također bili na poduzetničkom skupu tvrde da županije umjesto ukidanja mogu biti još korisnije za građane i poduzetnike.

'Županije su nosioci regionalnog razvoja.Mogu biti to još više. Županije su te koje povlače najviše novca iz eu fondova. Može se još više kapitalizirati ali im se mora dati više ovlasti', rekao je župan virovitičko-podravski, Tomislav Tolušić.

'Sve što smo dobili od države, sve, građevinske dozvole, pomorsko dobro, školstvo, zdravstvo smo unaprijedili', kazao je Zlatko Komadina, župan prmorsko-goranske županije.

Poduzetnici od nove vlade očekuju da se nešto učini sa servisom htiro.hr kako bi se smanjio broj propisa te da se velika državna uprava dijelom pretvori u servis za edukaciju malom poduzetništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene