Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Recept za rezultat

Mali ali uspješni: Paraglajdere iz Topuskog kupuje čitav svijet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mala tvornica koja proizvodi paraglajdere najbolji je dokaz da se može dobro poslovati i u vrijeme krize.

Uz dobar menadžment i zadovoljne radnike posla im ne nedostaje, a sve paraglajdere, unatoč još uvijek malom tržištu, uspješno prodaju u inozemstvo. Direktor tvornice otkriva kako.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima

>> VIDEO: Puni test hrvatskog automobila

Dok su se mnogi gasili, u Topuskom je prošle godine niknula mala tvornica. U Europi prava rijetkost, proizvodi paraglajdere. 27-ero stalno zaposlenih, uglavnom žene. 'Zadovoljna sam, nisam dugo zaposlena bila pa mi je ovo dobro došlo. Jednostavan je posao, nije teško, zadovoljna sam', rekla nam je jedna od radnica tvrtke.

35 sati za jedan paraglajder

Skupi materijali stižu iz inozemstva, a sve ostalo radi se ovdje i to vrhunskom tehnologijom, platno se reže na laseru, pa razvrstava i šiva. 'Svako krilo prolazi kontrolu kao što vidite i ni jedno ne odlazi dalje u prodaju bez završnog čega, završne provjere', rekao nam je djelatnik tvrtke Krilo Dejan Gabrić.

Za jedan paraglajder rade najmanje 35 sati. Paraglajderi iz Topuskog lete po cijelom svijetu, osim po Hrvatskoj. Cijena od oko tri tisuće eura prevelika je hrvatskim kupcima. 'Otprilike 50 posto cijele proizvodnje otpada na alpske zemlje, Austrija, Švicarska, Njemačka, a ostatak je cijeli svijet', kaže direktor tvrtke Dragomir Gabrić.

Propusta ne smije biti

Recesija ih nije omela. Biti bolji od konkurencije i dugoročno planirati, ključ je uspjeha. 'Svakom poduzetniku i kolegi koji se ovdje bori i koji kaže nisam dobio ovo ne vrijedi, to mu neće pomoći. Treba optimizmom, snagom, voljom, ono što zna dobro radit to treba i napravit i biti bolji nego drugi', istaknuo je direktor Gabrić.

Propusta ne smije biti, plaćaju se životom. Da su kvalitetni, dokazali su sami radnici koji su paraglajdere prvo sašili, a onda i sami poletjeli.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene