445363
445363
445363
445363
445363

NOVA PRAVILA ZA MLADE LIJEČNIKE 'Ovo što smo sad imali je jedna vrsta robovlasničkog ugovora'

  • , 03.08.2016., 09:24
  • Autor:
  • komentara

Tehnički ministar zdravlja Dario Nakić nedavno je donio odluku prema kojoj će mladi liječnik ili liječnica, nakon završene specijalizacije, puno lakše otkazati suradnju bolnici koja im je plaćala specijalizaciju. Uglavnom su to male bolnice, koje sada strahuju da će ostati bez kadra.

 
 
 
 
Nova pravila za mlade liječnike (Video: Dnevnik Nove TV)
Nova pravila za mlade liječnike (Video: Dnevnik Nove TV)

Dr. Kristijan Đula je na specijalizaciji u Zagrebu. Trošak specijalizacije, ali i plaću, daje mu sisačka bolnica. Njegova matična. Želja mu je da ostane u Zagrebu. I tu mu novi pravilnik olakšava situaciju. Sisačkoj bolnici mora vratiti samo trošak specijalizacije u iznosu od oko 60 tisuća kuna, ali ne i plaće koje je primao 5 godina. Da nije došlo do izmjene pravilnika, u njegovu slučaju, sisačkoj bolnici morao bi vratiti oko 960 tisuća kuna.

'Ovo što smo sad imali je jedna vrsta robovlasničkog ugovora gdje ste jednostavno bili vezani. Taj isti rad koji smo mukotrpno odrađivali u krajnjoj liniji onda i novčano vratiti ukoliko bi se odlučili za nekakav odlazak', kaže Đula.

Iz bolnice poručuju da će postupiti sukladno zakonu. A u dubrovačkoj bolnici zahtjev za izmjenom ugovora zatražilo je 5 mladih liječnika. Tamošnjoj upravi to nije baš dobro sjelo.

'To je i opasnost za veći broj specijalista mladih da ode, jer za male novce otkažu ugovor o radu s OB', rekao je Bariša Lulić, pomoćnik ravnatelja OB Dubrovnik.

Dr. Periša Konjuh uživa u svom poslu. I nakon specijalizacije ostat će u dubrovačkoj bolnici, ali tražit će izmjenu ugovora.

'Događa se to da moramo nakon nekog vremena, ako smo odlučili, iz bilo kojeg razloga - obiteljskih ili osobnih, odustati, poći negdje drugo, na neko bolje radno mjesto, to je naše pravo, mi to ne možemo. Možemo uz dobre i velike penale', rekao je dr. Konjuh.

U Liječničkoj komori kažu da ima otpora u pojedinim bolnicama te da liječnicima ne žele izmijeniti ugovore. Zato ravnatelje podsjećaju na moguće sankcije.

'Jedno od disciplinskih kazni na časnome sudu, u konačnici, može biti i oduzimanje licence. To je samo pozivanje da se drže svih pravnih normi, a da ne izvode te finese koje se izvode', kazao je Miran Cvitković, član IO Hrvatske liječničke komore.

Trenutačno nitko ne zna hoće li liječnici sada lakše odlaziti u inozemstvo ili pak, radije ostajati u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se