Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zima bez prehlade, viroza i umora

Koje namirnice griju organizam?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravilnim izborom namirnica možete zagrijati organizam iznutra te mu pružiti sve vitamine i minerale potrebne za zimske dane.

O tome hoće li vam biti još hladnije nego što to pokazuje živa u termometru, ili će vas grijati 'iz nutra', ovisi o vama samima. Naime, postoje namirnice koje griju organizam i koje su idealne za hladne zimske dane.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom djevojčice - 1 Nema rezultata Dankini krvnici tijelo su premjestili više puta? Policija će ponovno proći već pretraženo područje U naselju Srednjaci ubijena ženska osoba - 13 Ubijena žena Policija o ubojstvu na Srednjacima: "Jedna je osoba pod našim nadzorom"

Jadranka Boban Peić, učiteljica makrobiotike u Makronovi, kaže kako makrobiotika poznaje namirnice koje griju organizam. Bitan je i način na koji se one pripremaju. Objasnila je točno u čemu je stvar. 'Ako recimo mrkvu ribate, onda će vas ona osvježiti, ali ako je pečete u pećnici, onda je ona namirnica koja grije organizam', kaže Jadranka Boban Peić.

>> Znate li što se događa u vašem tijelu kada temperatura padne ispod nule?

Na prvo mjestu namirnica koje griju organizam stavila je cjelovite žitarice. 'Razne kaše od žitarica u ovo doba daju najviše energije, snage i jačaju organizam u borbi sa stresom. Kada prolaze probavni proces jednostavni šećeri ulaze u krv i tako reguliraju stabilnost šećera u krvotoku', pojasnila je. Na prvo mjesto od skupine žitarica izdvojila je heljdu, zatim proso, pa zob.

Druga skupina namirnica koje griju organizam su mahunarke. 'Variva i juhe od mahunarki idealne su za ovo doba. Grah, azuki grah, ne tako poznat i korišten u našim krajevima, te sve vrste leće namirnice su koje će nas grijati iznutra', rekla je Jadranka Boban Peić.

Treća skupina namirnica koje zagrijavaju naše tijelo je korjenasto povrće. 'Radi se o apsolutno svom korjenastom povrću koje će nas najbolje grijati ako ga zapečeno, kuhamo ili ga radimo na ulju', tvrdi Boban Peić.

Šećer hladi organizam

Dodaje kako korištenje soli i ulja u kuhanju također zagrijava organizam te kako je po zimi puno bolji izbor jesti hranu koja ima više ulja i soli. 'Toplina kuhanja pomaže u probavljanju hrane koje je zbog termičke obrade namirnica brže, te tako također zagrijava organizam'. tvrdi Boban Peić. Ističe kako je tijekom zimskih mjeseci bitno jesti toplu i snažnu hranu, u smislu duljeg kuhanja. 'Kiseli kupus koji se kod nas tradicionalno jede, vrlo je pogodan za ovo doba', tvrdi i dodaje kako su navedene namirnice idealne za zimogrozne osobe.

No, postoji još nešto što bi upravo oni trebali imati na umu, kada se temperatura spušta i deset stupnjeva ispod ništice. 'Treba izbjegavati šećer koji izuzetno hladi tijelo i usporava cirkulaciju. Bolja opcija za zimu su kompoti ili deserti s drugim zaslađivačima', tvrdi.

'Iako je sirova hrana sada u trendu, ona nije pogodna za zimsko doba jer hladi organizam. Bolje je takvom načinu prehrane pristupiti u proljetnim i ljetnim mjesecima', tvrdi Boban Peić. Dodaje da i kada jedemo 'zimski', trebamo i pokrenuti organizam rekreacijom, pa makar se radilo samo o čišćenju snijega ispred kuće.

U doba viroza i prehlada, Jadranka Boban Peić svima preporučuje toplu limunadu s ječmenim sladom, koja je izvrstan saveznik u borbi protiv virusa. Kako bi tijelu dali što više energije, a pritom ga i zagrijali, Jadranka Boban Peić preporučuje nekoliko jednostavnih recepata.

Heljda s povrćem

1 šalica heljde
1 šalica celera izrezanog na manje kocke
1 šalica luka izrezanog na kocke
2 šalice vode
1 čajna žlica tamarija
1 čajna žlica rižinog octa
1 čajna žlica soka đumbira
1 jušna žlica tahinija
sitno sjeckani list peršina

Stavite heljdu u vodu i kuhajte deset minuta. Dodajte luk i celer pa kuhajte još 10 minuta. Pomiješajte tamari, ocat, đumbir i tahini pa sve umiješajte u heljdu i ostavite na laganoj vatri još 2-3 minute.

Pečeno povrće

2 korijena peršina
2 šalice bundeve rezane na kocke
3 pastrnjaka
2 mrkve
maslinovo ulje
ječmeni slad
morska sol
1 pušlek mladog luka
sok od pola limuna

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pomiješajte sve povrće u zdjeli. Posolite povrće, prelijte maslinovim uljem i prelijte s malo ječmenog slada. Dobro sve promiješajte i stavite u posudu. Poklopite i pecite 40 minuta. Na kraju dodajte limunov sok i mladi luk.

Juha od crvene leće

1 luk
1 šalica bundeve
2 režnja češnjaka
1 jušna žlica maslinovog ulja
½ čajne žlice soli
1 šalica crvene leće
1 traka kombu alge
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene