Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cesta Makarska-Vrgorac

HC još ne zna što bi s divovskim odronom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske ceste još uvijek ne znaju što učiniti s divovskim odronom stijena na državnoj prometnici između Makarske i Vrgorca. Sigurno je da do daljnjega nema nikakvih radova.

Kao da se Biokovo srušilo. Državna cesta Makarska - Vrgorac još je zatrpana stijenama. Radova na sanaciji nema, neće ih ni biti do daljnjeg. Pogled na kamene gromade za vozače nije ugodan. 'Ovo mi je treći, četvrti put da se vozim ovom cestom i strah me je', rekao je jedan vozač. No strah ih nije spriječio da zadovolje znatiželju, iako se kretati po ovom mjestu nije sigurno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 220 metara tunela Kome smeta stijena još: Probijen tunel na cesti Makarska - Vrgorac Slika nije dostupna Cesta otvorena do sezone? VIDEO: Užurbano se buši tunel zbog stijene na cesti Makarska-Vrgorac

Poviše ceste još ima kamenja koje nije čvrsto. Krhke stijene i dalje prijete, no u Hrvatskim cestama i dalje nemaju odgovor na pitanje kad će se i kako nastaviti radovi na sanaciji kao i kad bi cesta mogla biti ponovno otvorena za promet.

Cesta projektirana u stijeni

No ova cesta će se, kaže poznati GSS-ovac, čija je tvrtka radila na sanaciji, teško uopće učiniti sigurnom za promet. 'Ona je projektirana u samoj stijeni. Dakle iznad nje je sto metara stijene i ona je kao takva teška za braniti. Vrlo je delikatna i trebalo bi ipak jedna zaista obilna sanacija da bi se to dovelo u pravi red', uvjeren je Srđan Vrsalović iz tvrtke 'Vrsa trade'.

Podgorani koji žive u podnožju velikih stijena, ne strahuju da bi mogle doći do njihovih kuća. 'Ne može, ima previše udolina i svega toga', uvjeren je Nino Sumić. No zatvorena cesta ipak, kažu, stvara probleme. 'Brat mi ima gore kuću. Često idu gore ljudi koji žive iza Biokova. Naravno problem je ići svaki dan', smatra Mira Sumić.

Alternativni putevi

Ipak neki mještani, poput Gordana Pivčevića, znaju kako brže do Vrgoraca i to starim makadamskim putevima preko Biokova. 'Ima drugi prolaz iza, koji je bio prije za Vrgorac. Ta cesta koja ide preko Kozice dolje. Kad bi oni htjeli, mogli bi problem riješiti u kratko vrijeme , nasuti i možda malo asfaltirat i gotovo', uvjeren je Pivčević.

>> Dvostruko veća stijena pala na isto mjesto

Najteže je pak onima koji poput Sanje Delić žive u Vrgorcu, a rade u Makarskoj. 'Troškovi su duplo veći, gorivo, auto i vrijeme, puno više vremena treba za doći na posao. Trebalo mi je pola sata, sad mi treba barem pola sata više', požalila se Delić. I tako Sanji, ali i mnogima poput nje koji žive na relaciji ova dva grada, sada izgleda dobar dio zarađenih plaća odlazi samo na putovanje.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene