447696
447696
447696
447696
447696

POŽAR NA BIOKOVU SE ŠIRI Zračne snage ne mogu pristupiti području

  • , 24.08.2016., 10:23
  • Autor:
  • komentara

Rano ujutro iz Makarske je na Biokovo krenulo 33 vatrogasaca i 5 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 5 djelatnika Parka prirode Biokovo.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 7
Ilustracija (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) - 7

Požar koji je u utorak iza 18 sati bukno na teško pristupačnom terenu na predjelu Borovac nedaleko vrha Šibenik na Biokovu i dalje gori pa je prema vrhu Sveti Jure u srijedu ujutro oko pet sati krenulo iz Makarske 33 vatrogasaca i 5 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja i 5 djelatnika Parka prirode Biokovo.

Po dolasku ispod najvišeg biokovskog vrha Sveti Jure krenuli su prema požarištu do kojega im je bilo potrebno više tri sata hoda, a gasiteljima s opremom gotovo četiri sata.

Kako doznajemo od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, s obzirom da se radi o teško pristupačnom terenu, gasit će se što se bude moglo, a s obzirom da požar bukti na teško pristupačnom biokovskom terenu očekuje se pomoć i iz zraka.

'Oni neće ulaziti u požarište i neće riskirati svoje živote već sa sigurne udaljenosti gasiti vatru. Očekujemo da će nam uskoro u gašenju pomoći i zračne snage', kazao je Glavina te dodao kako se požar ne širi te da u ovim trenucima ništa nije ugroženo.

Gori na površini od oko 350x500 metara četvornih, a zračne snage, zbog jakog sjevernog vjetra koji puše na Biokovu gdje je temperatura svega 9 Celzijevih stupnjeva, ne mogu im za sada pružiti pomoć u gašenju, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji prati akciju gašenja na Boiokovu. 

Gašenje požara na Biokovu će, kako se doznaje, potrajati nekoliko dana jer je teren na kojemu se požar širi vrlo nepristupačan, pun kamenih litica, škrapa i udubina u kojima je suho lišće i trava visine i do šezdesetak centimetara pa će biti potrebno, nakon pomoći zračnih snaga, kopanjem kanala uokolo požarišta i drugim načinom rada gasitelja na takvom terenu obuzdati širenje vatre, a tek zatim krenuti u sanaciju požarišta, dodao je Glavina.(M.G./Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se