Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Majke strahuju od potencijalno opasnih dječjih bočica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon naše jučerašnje priče o opasnoj kancerogenoj plastici u dječjim bočicama u našu je redakciju stigao niz upita. Pitali smo odgovorne provode li potrebna testiranja.

Danijela Ševelj je majka tromjesečne curice. Dječje bočice sada su njezin život. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedna od 3 na svijetu NESTALA RELIKVIJA: Ukradena bočica u kojoj je krv pokojnog Ivana Pavla II Slika nije dostupna Provjereno nastavlja s uspjesima Već treći prilog Ane Blažević na CNN-u!

'Vrlo rijetko zapravo koristim plastične bočice i to samo onako za malo čaja, mlakog čaja', rekla je Danijela koja preferira staklene bočice jer kod plastičnih strahuje od ispuštanja bisfenola A.

Prema najnovijim kanadskim istraživanjima više ne vrijede dosadašnje norme dopuštenog ispuštanja bisfenola A. 

'U nekim malim količinama on je dozvoljen po našem i europskom zakonodavstvu, ali najnovije studije pokazuju da on ipak i u nekim nižim vrijednostima može biti štetan za ljudsko zdravlje', rekao je pomoćnik ministra zdravstva, Nenad Lamer.

>> Dječje bočice ispuštaju otrovni spoj!

Dopuštena količina ovisi o dobi i težini. Najugroženija su mala djeca. U Hrvatskoj se dječje bočice testiraju u Zavodu za javno zdravstvo. 

'Nakon što se bočice napune model otopinom, one određeno vrijeme stoje na 40, 60, ili 80 stupnjeva. Ispitivanja su utvrdila da što je temperatura veća, i količine otpuštenog bisfenola A bit će veće, rekao je doc.dr.sc. Jasna Bošnir, ZZJZ grada Zagreba.

Pri visokim temperatuma bisfenol se otpušta do 50 puta brže ističe dr. Lamer. 

Prema istraživanjima, unošenje velikih količina bisfenola A može ostaviti ozbiljne posljedice na imunološki i neurološki sustav te na reproduktivne organe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene