445988
445988
445988
445988
445988

Majka ostala u šoku: Dijete se u tramvaju i autobusu ne smije voziti u kolicima

  • , 09.08.2016., 10:47
  • Autor:
  • komentara

Jedna majka iz Osijeka doživjela je neugodnu situaciju kada je s djetetom u kolicima poželjela ući u tamošnji tramvaj. O postupanjima u takvim situacijama pitali smo i u ZET-u.

 
 
 
 
Tramvaj u Osijeku (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)
Tramvaj u Osijeku (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL)

Prema pravilima gradskog prijevoza u Osijeku, djeca se u tramvajima i autobusima ne smiju voziti u kolicima, što znatno otežava mobilnost majki s malom djecom.

'Tramvaj je stao i zamolila sam vozača da mi pomogne unijeti dijete u kolicima, no on je rekao da ga bole leđa i da ne može. Zamolila sam ga da pita nekoga od putnika, no on je rekao da nema što i koga pitati, zatvorio je vrata i otišao. Dočekala sam potom drugi tramvaj i u međuvremenu nazvala GPP gdje sam se šokirala kad sam čula da ja i ne smijem ući s djetetom u kolicima', ispričala je 29-godišnja majka iz Osijeka, piše Glas Slavonije.

'Ovo trebaju objasniti i drugim majkama, ne samo meni'

Ovo joj se dogodilo prošlog četvrtka u večernjim satima kad je u Donjem gradu čekala tramvaj s devetomjesečnim djetetom koje je u kolicima.

Nakon što je nazvala GPP, dežurni prometnik joj je pojasnio da prije ulaska u vozilo mora sklopiti kolica kako to nalaže pravilnik tvrtke. Ta ju je informacija iznenadila jer je do tada mnogo puta ušla u tramvaj s djetetom u kolicima, a u istoj situaciji svakodnevno je viđala i druge majke s djecom koja su još uvijek u kolicima.

Nije joj bilo jasno kako je moguće da GPP inzistira na takvim pravilima jer teoretski, kaže, ne može devetomjesečno dijete držati u rukama zajedno s torbom u kojoj drži potrepštine za dijete, ali i svojom osobnom torbicom te istovremeno sklapati kolica.

'Ovo trebaju objasniti i drugim majkama, ne samo meni. Ne znam jesam li više šokirana što mi vozač nije želio pomoći ili kad sam čula da onako kako devet mjeseci ulazim u tramvaj više ne smijem ući' ispričala je A. G., dodajući da joj očigledno preostaje sljedećih nekoliko mjeseci, dok dijete ne prohoda, ići pješice ili se voziti taksijem.

Ovo je pravilo detaljnije pojasnio Anto Mijić, rukovoditelj Sektora prometa u GPP-u.

'Može se dogoditi da kolica nisu zakočena dobro i da jednostavno 'odlete' prilikom kočenja tramvaja. Ako je dijete u naručju majke, puno je veća sigurnost i to pravilo vrijedi za sve, no ako netko ne sklopi kolica vozi se na vlastitu odgovornost. Kad je u pitanju ophođenje vozača, pretpostavljam da ima vozača koji imaju problema s kralježnicom kao profesionalnu bolest, no nije u redu što je otišao i ostavio ženu. Napravio je pogrešku, a inače vozači u 99 posto slučajeva pomažu putnicima pri ulasku i izlasku iz vozila', rekao je Mijić, dodajući da isto pravilo vrijedi i za vožnju u autobusima od kojih samo 12 ima platformu za invalidska, no ne i za dječja kolica.

U Zagrebu drugačija situacija

Za situaciju u ZET-u pitali smo glasnogovornika Tomislava Jurića. 'Zagreb ulaže najveće napore kako bi osigurao nesmetan pristup svim kategorijama putnik. U vozilima, koja su pretežno niskopodna, rezervirana su i posebna mjesta za dječja kolica, a ona se mogu i dodatno osigurati sigurnosnim elementima. Takvi su putnički prostori uglavnom uz druga vrata', kazao je Jurić za Dnevnik.hr.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se