Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno je pomoći

'Moj sin je kockar, moj život je bio na dnu zajedno s njim!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije dvadeset godina časna sestra Bernardica Juretić osnovala je zajednicu "Susret" za pomoć i liječenje teških ovisnika.

U dva desetljeća kroz zajednicu su prošle tisuće korisnika. Najveće je zadovoljstvo, kažu djelatnici zajednice, vidjeti kako je netko od beznađa i teške ovisnosti postao zdrav i uspješan, te spreman pomoći drugima kojima je to potrebno.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un i Vladimir Putin Kim Jong Un ide u Rusiju Putin na korak do sporazuma od kojeg strahuje svijet: Moskva i Pjongjang kuju pakleni plan Velika misa na susretu katoličke mladeži u Portugalu Međunarodni susret katoličke mladeži Na papinoj misi prisustvovalo milijun i pol vjernika: "Dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijelim san..."

'Vrlo rano sam počeo s heroinom, nisam se mogao sam iščupati', rekao je Ivan Repanić, bivši ovisnik.

Ivan je bio srednjoškolac kada je prvi put uzeo heroin. Brzo je postao ovisan, brzo je i shvatio gdje će ga sve to odvesti, ali povratak je bio nemoguć.

>> Naša novinarka glumi ovisnicu! Je li do metadona tako lako doći?

'Ah, ne znam, ja sam bježao na sto vrsta i načina, onda na kraju dođeš do heroina i to s heroinom traje od početka devedesetih i onda se ne možeš sam iščupat', rekao je Ivan.

U zajednici 'Susret' u cisti velikoj tih je devedesetih i njega dočekala sestra Bernardica.  'Mi smo počeli u jeku rata. Pratio nas je rat, a pomoći niotkud. Svi mi , a i ja sam imala predrasude prema ovisnicima, društvo ih još uvijek ima', rekla je Bernardica Juretić, osnivačica zajednice 'Susret'.

Danas su u posjet došle obitelji. Tu nisu samo ovisnici o drogama

'Ja sam se opet rodila otkad mi je sin ovdje. Moj sin je kockar, moj život je bio na dnu zajedno s njim, ali ja ga neću napustit', izjavila je jedna majka čiji je sin boravio u komuni.

U zajednici se radi, rano se ustaje i navečer se vrlo rano gase svjetla. U deset se gase svjetla, a u 7 se ustaje sa zvukom zvona, doručak u pola osam. Najviše se vremena provodi u razgovorima. Najvažnije je kažu svi korisnici, sve priznati sam sebi. Djelatnici zajednice pokušavaju pomoći u svemu, međutim i njima je teško.

Potrebne su godine, kažu da od ovisnika opet postane čovjek. Na potezu je i društvo koje ih često ne prihvaća natrag. U zajednici su svi do jednoga shvatili, velikom snagom, voljom i uz pomoć ostalih, sva se zla mogu pobijediti.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene