Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Mahlerova 'Simfonija tisuće' oduševila

Pogledajte tko je sve bio na koncertu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spektakularnom izvedbom glasovite Osme simfonije austrijskog skladatelja Gustava Mahlera u nazočnosti hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i njegovog slovenskog kolege Danila Tuerka jučer navečer u zagrebačkoj Areni je obilježeno 20 godina neovisnosti Hrvatske i Slovenije te 140. obljetnica Zagrebačke filharmonije.

Pred oko 6.000 tisuća gledatelja, golemi orkestar sastavljen od dviju filharmonija - zagrebačke i slovenske, s više od 1.100 izvođača, pod dirigentskom palicom ruskog maestra Valerija Gergijeva izveo je kapitalno Mahlerovo djelo, poznato i kao Simfonija tisuće.

Realizacija izvedbe ovog remekdjela, praizvedenog u Muenchenu 1910. godine, vrhunac je dugogodišnje suradnje Zagrebačke filharmonije s kolegama iz Slovenije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića.

Njime je obilježeno 20 godina neovisnosti dviju zemalja, 140. obljetnica Zagrebačke filharmonije, 310. obljetnica slovenske institucije Academia Philharmonicorum, te 100. godišnjica smrti Mahlera, kojeg se smatra jednim od najvažnijih skladatelja kasnog romantizma.

Josipović i Tuerk nazočili su istovjetnome koncertu dan ranije u Ljubljani, kojim je otvoren Ljubljanski festival. Zagrebački koncert otvoren je izvođenjem hrvatske himne Lijepe naše i slovenske Zdravljice.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Oglasio se i Jandroković Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika



Pozdravljajući prisutne domaćin koncerta zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je ovaj koncert posvećen velikom tjednu u kojemu Hrvatska i Slovenija slave velike obljetnice. 'Ovakve svečane trenutke najbolje je proslaviti prepoznatljivim jezikom, jezikom glazbe. Zagrebački koncert primite kao dar za proslavu naših važnih obljetnica', rekao je.

Uz Josipovića i Tuerka, koncertu su nazočili i brojni uglednici i predstavnici hrvatskog javnog i kulturnog života, Hrvatskog sabora i vlade, među kojima i predsjednik Sabora Luka Bebić.

Gotovo sat i pol duga Osma simfonija u Es-duru jedno je od najraskošnijih zborskih izvedbi klasičnog koncertnog repertoara, što joj je i donijelo ime Simfonija tisuće. Mahler ju je komponirao u jednom dahu u gradu Maierniggu na jugu Austrije u ljeto 1906. Osma je simfonija ujedno i posljednje Mahlerovo djelo premijerno izvedeno tijekom njegova života, 12. rujna 1910. godine u Muenchenu, pod njegovim dirigentskim vodstvom.

Zagrebačka i ljubljanska izvedba okupile su više izvođača nego što ih je tada imao sam Mahler, a čak je i maestro Gergijev potvrdio da nikad nije vidio ansambl ovakve veličine, koji je okupio čak 21 zbor iz Hrvatske i Slovenije s preko 900 pjevača, te osam vokalnih solista. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene