Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Maestro: Svjedočio direktor Osječke pivovare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku istrage u slučaju Maestro danas je na zagrebačkom Županijskom sudu saslušan direktor Osječke pivovare Ivan Komak.

Ivan Komak je prvoosumnjičenog bivšeg potpredsjednika
Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josipa Matanovića (58) prijavio za korupciju, optuživši ga da ga je tražio oko 10 milijuna kuna kako bi ubrzao postupak poništenja pretvorbe pivovare i kako mu se ne bi umanjio vlasnički udio na temelju dionica iz 1992.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skup radnika Osječka pivovara: Ne igrajte se sudbinama radnika Slika nije dostupna Zabranio pristup HUP-u Vlasnik Osječke pivovare u sukobu s radnicima

Riječ je o dijelu istrage u kojemu je od sedmero uhićenih u akciji Maestro osumnjičen samo Matanović. Njega je USKOK-u prijavio Ivan Komak (57) koji je, uz još dvije svjedokinje - zaposlenicu HFP-a Amaliju Jurjević i jednu zagrebačku javnu bilježnicu, danas dao iskaz istražnom sucu Borisu Ivančiću.

Na istražnom ročištu po drugi put se nije pojavila svjedokinja,
također javna bilježnica, pa će joj idući poziv biti uručen uz
prijetnju privođenjem.

Budući je istraga proglašena tajnom nije se moglo doznati što je troje svjedoka reklo sucu Ivančiću, koji bi u srijedu i petak trebao ispitati još osmero svjedoka.

Istraga protiv Matanovića proširena je početkom rujna, a on je tada odbacio Komakove optužbe, no nije iznio obranu.

Inače, u slučaju Maestro USKOK je prošlog tjedna zatražio još jedno proširenje istrage protiv dvojice ranije osumnjičenih iz HFP-a - bivšeg potpredsjednika Roberta Peše i voditelja Službe prodaje nekretnina Igora Petlevskog te dvojice novih osumnjičenika - poduzetnika iz Osijeka i izvanrednog profesora na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Mane Medića i višeg savjetnika u Sektoru prodaje nekretnina HFP-a Darka Mrkonjića.

Od glasnogovornika zagrebačkog suda Krešimira Devčića doznaje se da će oni biti saslušani 3. listopada, nakon čega će se odlučiti o zahtjevu za proširenje istrage.

USKOK bivše zaposlenike HFP-a sumnjiči da su zlouporabom položaja i ovlasti Mediću omogućili bespravan i besplatan posjed nekretnina u vlasništvu države, a riječ je navodno o pet objekata od 1600 četvornih metara u Gradcu kraj Makarske. Time je, tvrde u USKOK-u, država oštećena za više od milijun kuna.

Istraga u slučaju Maestro započela je sredinom lipnja ove godine kada su uhićeni Matanović, Peša, Petlevski, bivši potpredsjednik Fonda Ivan Gotovac, odvjetnica iz Buja Asja Piplović, njezin suradnik Mladen Jandriček i zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder. Za korupciju i mito osumnjičen je i poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić, no on je za sada nedostupan hrvatskim vlastima, pa je za njim raspisana tjeralica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene