Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Hrvatskoj

Mađarska: Ne možemo se miješati u izvršenje uhidbenog naloga za čelnikom MOL-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska ne želi da slučaj INA-MOL bude izvor napetosti u odnosima s Hrvatskom i nastavit će dijalog u ovom sporu, priopćilo je u subotu mađarsko ministarstvo vanjskih poslova osvrćući se na razgovor ministra Janosa Martonyija i hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vense Pusić.

Janos Martonyi je informirao Pusić u petak u Budvi o stajalištu mađarske vlade o sporu INA-MOL koji je doveo do napetih odnosa dviju zemalja koje sada obje strane nastoje smiriti.

Mađarska vlada "ne želi da to bude izvor napetosti u mađarsko-hrvatskim odnosima i ako je udio MOL-a u INI tome razlog onda bi najbolje rješenje bilo razdvojiti ta dva poslovna partnera na civiliziran način", poručuje u priopćenju mađarsko ministarstvo govoreći o sadržaju razgovora Martonyija i Pusić, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Takav smirujući ton razgovora potvrđuje i ministrica Pusić. "Razgovarali smo o odnosima Hrvatske i Mađarske i zaključili da je u interesu obiju zemalja da se nastave pregovori. Odnosi između dviju zemalja su iznimno važni i na dugi rok mnogo važniji od pojedinačnog problema, ma koliko on važan bio", rekla je ministrica Pusić o razgovoru s Martonyijem.

Dodala je kako će Hrvatska i Mađarska nastaviti raditi na suradnji i smirivanju "sada malo uzburkanih odnosa". Mađarsko ministarstvo navodi kako je Martonyi istaknuo da je pitanje eventualnog razdvajanja tvrtki isključivo u nadležnosti MOL-a.

Na pitanje očekuje li da će Hrvatska dobiti ponudu za otkup MOL-ovih dionica u INI, Pusić je kazala kako je to stvar pregovora Hrvatske i MOL-a. "Postoji stav kako je najbolje da raščistimo taj problem i nastavimo raditi zajedno, ali to će rješavati pregovarači", rekla je.

Martonyi je također rekao na sastanku s Pusić da se mađarska vlada ne može miješati u izvršenje europskog uhidbenog naloga koji je za čelnikom MOL-a Zsoltom Hernadijem izdao hrvatski Uskok jer je to u isključivoj domeni suda, navodi ministarstvo. Hernadi je osumnjičen da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini mada ima nešto manje od 50 posto dionica. (Hina)

Pročitajte i ovo INA radnik (Foto: Dnevnik.hr) Stagnacija Neizvjesna budućnost Ine dovodi u pitanje radna mjesta: Radnici sve zabrinutiji, pomaka po pitanju otkupa nema Slika nije dostupna ŽUPANIJSKI SUD PRESJEKAO Europski uhidbeni nalog za Hernadija Hrvatska će poslati izravno Mađarskoj

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene