Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madunić: Ostane li u pritvoru Glavaš neće dočekati kraj istrage

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda danas bi trebao odlučiti hoće li Branimiru Glavašu produljiti jednomjesečni pritvor, koji mu prestaje u nedjelju 26. studenoga, a obrana osumnjičenog tvrdi da Glavaš, ako ostane u pritvoru, zbog štrajka glađu neće doživjeti kraj postupka.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić kazao je da njegov branjenik ne namjerava prestati sa štrajkom dok ne izađe na slobodu te da "nema velikih izgleda da živ dočeka kraj postupka", ako mu se pritvor produlji zbog posebno teških okolnosti djela za koje ga se tereti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavaševi odvjetnici tuže Butkovića i izvor iz Vlade Slika nije dostupna Glavaš ostaje u pritvoru

Pritvor po toj osnovi sud je na prijedlog tužiteljstva odredio
naknadno, kada je Glavaš već pritvoren zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

No, budući mu pritvor istječe u nedjelju očekuje se da će danas istražni sudac Zdenko Posavec donijeti odluku hoće li Glavaša zadržati ili pustiti da se u istrazi zbog ratnog zločina nad civilima brani sa slobode.

Madunić smatra da bi se naknadno prihvaćena tvrdnja o posebno teškim okolnostima zločina, zbog koje se pritvor u pravilu produljuje, mogla i ukinuti.

"Kako je naknadno utvrđeno da su nastupili uvjeti za nju, tako bi se naknadno mogli i ukinuti", kazao je Mandunić. Dodao je kako takva odluka naknadno nije smjela biti donesena, jer "pet mjeseci nakon pokretanja istrage ima znatno manje okolnosti koje Glavašu idu na teret".

Ponovio je da se njegov branjenik ne pokušava ubiti, već da štrajka glađu u prvom redu zbog "slučaja selotejp" nastalog, kako tvrdi, u cijelosti na iskazu jednog jedinog suokrivljenika.

Madunić je tu situaciju usporedio s izjavama o krađi glasova u HDZ-u, koje se, kaže, odbacuju kao klevetničke, dok se na jednakim temeljima protiv njegovog branjenika pokreće kazneni progon.

Unatoč nepovoljnim prognozama za budućnost, Madunić je trenutno zdravstveno stanje svog branjenika, koji odbija hranu već 29. dan, ocijenio dobrim. 

"Malo teže govori jer je promukao, očito od nedostatka vitamina, ali još uvijek je u dobroj kondiciji i sposoban psihički i fizički pratiti ovaj postupak".

To je potvrdio i glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, dodajući da Glavaš i dalje odbija liječničke preglede i vaganje.

U nastavku istrage sudac Posavec danas je saslušao i bivšeg načelnika Sigurnosno-informativne službe (SIS) pri Ministarstvu obrane Josipa Perkovića koji je, kako se doznaje, općenito govorio o situaciji u ratnom Osijeku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene