Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Madunić: Glavaš iz zatvora odlazi u Osijek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš bi poslijepodne iz zatvorske bolnice trebao biti prebačen u svoj dom u Osijeku i neće doći na poslijepodnevno zasjedanje Hrvatskog sabora, izjavio je jedan od njegovih branitelja, Ante Madunić.

"Čim organiziramo prijevoz vozilom Hitne pomoći, Glavaš će biti prevezen u svoj stan u Osijeku i neće, kao što se očekivalo, prije toga odlaziti u zatvor u Remetincu, niti na Markov trg", tvrdi Madunić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Madunić: Ostane li u pritvoru Glavaš neće dočekati kraj istrage Slika nije dostupna Glavaš ostaje u pritvoru

Dodao je da je njegov branjenik upoznat s odlukom izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda o ukidanju pritvora, no nije mogao reći kakva je bila Glavaševa reakcija na tu vijest.

Madunić je kazao kako je očekivao da će Državno odvjetništvo tražiti ponovno ukidanje Glavaševog zastupničkog imuniteta radi nastavka kaznenog progona i ponovnog pritvaranja. No, nada se da će ovoga puta Mandatno-imunitetno povjerenstvo i zastupnici takav zahtjev odbiti.

"Mislim da bi udovoljavanje zahtjevu tužiteljstva bilo protiv volje naroda koji je znao koga bira u novi saziv Sabora", kazao je.

Državno odvjetništvo je već najavilo žalbu na odluku izvanraspravnog vijeća o ukidanju pritvora, o kojoj će odlučivati Vrhovni sud, te od Sabora zatražilo odobrenje za vođenje kaznenog postupka i pritvaranje optuženika. Za sada se ne zna kada će saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo raspravljati o tom zahtjevu.

Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić, koji je poslijepodne izvijestio o Glavaševu puštanju iz pritvora, kazao je da je izvanraspravno vijeće svoju odluku temeljilo na činjenici da je konstituiranjem Sabora verificiran i Glavašev zastupnički mandat.

"U tom trenutku Glavaš je stekao sva prava i obveze koja zastupnik ima u skladu s Ustavom i saborskim Poslovnikom. Time je stekao i procesno-pravni imunitet u odnosu na vođenje kaznenog postupka i primjenu mjere pritvora", objasnio je Devčić.

Komentirajući zahtjev tužiteljstva za novim skidanjem imuniteta, kazao je da je to u prvom redu politička odluka, odnosno procjena zastupnika je li Glavaš neophodan u radu parlamenta.

Ako Sabor Glavašu ponovno ukine imunitet, a suđenje u slučajevima "garaža" i "selotejp" ne bude prekinuto dulje od dva mjeseca, postupak bi se mogao nastaviti i ne bi trebao kretati ispočetka. 

No, ako Sabor udovolji samo zahtjevu za nastavak vođenja kaznenog progona, a ne i za ponovno pritvaranje, Glavaš bi se u nastavku suđenja branio sa slobode, kazao je Devčić.

Glavaš je u pritvoru bio više od 14 mjeseci tijekom kojih je u više navrata štrajkom glađu pokušao izaći na slobodu. Novi saborski mandat dobio je kao kandidat na listi HDSSB-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene